latinica  ћирилица
EU I MI | 14/05/2018 | 08:54

Pisa testiranje učenika (VIDEO/FONO)

Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje u Pisa istraživanju najvećem svjetskom obrazovnom istraživanju o procjeni znanja i vještina učenika.Testiranje se provodi od 4. aprila i traje do 25. maja.Koliko su naši obrazovni sistemi funkcionalni biće poznato kada budu objavljeni rezultati istraživanja u decembru 2019. godine.

PISA TESTIRANjE UČENIKA PRVI PUT U BiH
Testiranje obuhvata 7.000 petnaestogodišnjaka u cijeloj Bosni i Hercegovini u više od 230 škola odabranih metodom slučajnog uzorka. Među 72 škole u Republici Srpskoj je gimanzija "Filip Višnjić" u Bijeljini u kojoj su učenici uradili elektronski Pisa test o čitalačkoj pismenosti.
TESTIRANA ČITALAČKA PISMENOST UČENIKA
Učenik ove škole Stefan Todorović kaže da pitanja nisu bila teška i da su se odnosila na provjeru opšteg znanja učenika.
"U nekim pitanjima je trebalo da se razmišlja i da se sjetimo prethodnog",rekla je učenica Angelina Filipović, dok je Aleksandar Tadić ocijenio da je bilo zanimljivo iako, kaže, trebalo je sjediti tri sata za računarom i raditi test.
Ispitni zadaci sastoje se od uvodnog teksta zasnivanog na stvarnoj životnoj situaciji ili problemu, potom slijedi niz zadataka višestrukog izbora ili pitanja otvorenog tipa.Istraživanje se obavlja svake tri godine i pored čitalačke uključuje i procjenu vještina i znanja iz matematičke i pismenosti iz prirodnih nauka.
PRIMЈENA ZNANjA U STVARNOM ŽIVOTU
„Taj test pokazuje praktičnu primjenu znanja i da li treba nešto da se mijenja u samom sistemu obrazovanja", izjavio je Vladimir Šavija, direktor Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini.
SISTEM OBRAZOVANjA NA TESTU
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je saopšilo da je organizovanje Pisa testiranja važno s obzirom da na objektivan način pomaže da se preciziraju nedostaci u obrazovnom sistemu i da utvrđuje da li su učenici ovladali znanjima koja im pomažu da se snalaze u svakodnevnom životu.Cilj je ispitati koliko su učenici nakon završenog obaveznog obrazovanja pripremljeni za dalje školovanje, uključivanje u proces rada i aktivno učešće u društvu. PISA istraživanje, u saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima i školama, provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, PISA centar za BiH.
"Testiranje bi trebalo posmatrati na način da sve što vidimo da nije dobro pronađemo način kako da to poboljšamo.Ako se i dese neki loši rezultati to ne bi trebalo da bude za nas rušenje nekog našeg dostojanstva nego naprotiv jedan dodatan motiv kako da budemo mnogo bolji", izjavila je Žaneta DŽumhur, koordinatorka Pisa istraživanja u Bosni i Hercegovini.
BiH učestvuje u PISA 2018 istraživanju, ali nije članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Bosna i Hercegovina je pristupila programu nakon zalaganja Evropske unije i novčane podrške za ulaznu kartu.Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u BiH ulazna karta za 2017., 2018. i 2019. godinu iznosi oko 200.000 evra.
Prema prošlogodišnjim rezultatima na vrhu svjetske liste su Singapur i Јapan,iz Evrope Estonija, a u našoj regiji najbolje znanje pokazali su učenici iz Slovenije.
TV reportaža
Radio reportaža