latinica  ћирилица
EU I MI | 21/05/2018 | 10:17

Bugarska fondovima EU razvila transportnu mrežu (VIDEO/FONO)

Kako je Bugarska pozicionirana danas u Evropi kao članica Evropske Unije i trenutno predsjedavajuća Unijom? Koje je promjene ovoj zemlji omogućilo članstvo.Istraživali smo zašto je Bugarska jedna od najuspješnijih članica u korištenju novca evropskih fondova i kako ova iskustva mogu koristiti zemljama u regiji, kandidatima za pristupanje Evropskoj uniji.

Bugarska je najbolje rezultate korištenja evropskih fondova postigla u razvoju transportne infrastrukture.U Sofiji živi više od milion i po stanovnika.Mnogi biraju metro kao prevozno sredstvo.
"Mnogo prednosti nam je donijelo članstvo, kod nas se to najviše vidi u razvoju saobraćaja.Brzo, ekonomično,bez zagađenja i gužvi.",kažu nam stanovnici  u anketi na ulicama glavnog grada Bugarske.Evropski fondovi su pokrenuli transformaciju ekonomije Bugarske koja se nada ulasku u evo zonu ove godine.
"Fondovi Evropske unije daju i veoma snažnu političku poruku i znak su solidarnosti.
Evropska unija pomaže nerazvijenim regionima da dostignu prosjek standarda Unije. programskom periodu od 2014 do 2020 godine Bugarska raspolaže sa više od 30 milijardi evra novca evropskih fondova, izjavio je za RTRS Ognian Zlatev, šef Predstavništva Evropske unije u Bugarskoj.
Zlatev je posebno izdvojio projekat metroa u Sofiji koji je omogućio kvalitetniji transport, ali i zaštitu životne okoline.
Fondovi EU u ovoj zemlji čine više od 70 odsto javnog investiranja, a uspješnost apsorpcije novca se zasniva na snažnim administrativnim kapacitetima, dobrom programiranju, upravljanju i jasnim ciljevima.
""Najprije treba da vidimo efikasnost fondova 2007 -2013, aktivnosti na polovini aktuelnog programskog perioda 2014 -2020 i da napravimo prijedloge za buduće projekte.Posebno je važno da se završi evropska energetska mreža Tent.", izjavio je Andrej Novakov, poslanik Evropskog parlamenta iz Bugarske.
Povezivanje unutar regiona Zapadnog Balkana i jača saradnja koristiće i zemljama kandidatima za članstvo.
"U svim kontaktima koje sam imao sa institucijama i pojedincima pokazali su interesovanje i dobru volju da prenesu svoja iskustva i u izradi projekata i da nam pomognu u tome.", izjavio je za RTRS Radomir Bogdanović ambasador Bosne i Hercegovine u Bugarskoj. U posljednje dvije godine bilo je više međudržavnih posjeta nego za čitav prethodni period od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bugarske i Bosne i Hercegovine,naglasio je ambasador Bogdanović.
I razvoj regiona zavisi od saobraćajne povezanosti što je potvrđeno i na samitu EU- Zapadni Balkan.Bugari najavljuju gradnju autoputa od Sofije do granice sa Srbijom.
Gradiće se autoput Beograd Sarajevo, a predviđena je i rekonstrukcija pruge Beograd Bar.
TV reportaža
Radio reportaža