latinica  ћирилица
EU I MI | 11/06/2018 | 09:07

Digitalizacija u regionu:Srbija razvija IT sektor (VIDEO/FONO)

Digitalizacija je pokretač brzih promjena ekonomije i društva u cjelini,mijenja način komunikacije i donosi poslove za buduću generaciju. Istraživali smo kako ovu priliku koriste zemlje u regiji i da li hvataju korak s tehnološki naprednom Evropskom unijom.Srbija je na putu da postane regionalni lider u ovoj oblasti.

 

RAZVOЈ IT SEKTORA U SRBIЈI
Informacione komunikacione tehnologije su među najvećim pokretačima privrednog rasta u Srbiji.Najznačajniji doprinos je izvoz IT usluga sa prihodom od 900 miliona evra u prošloj godini.
„U zadnjih pet godina izvoz IT usluga raste 20% na godišnjem nivou i IT se smatra najzdravijom granom privrede Srbije", izjavila je za RTRS Zoja Kukić iz Startit centra.

Cilj Vlade Srbije je da izvoz IT industrije dostigne 2,5 milijarde evra do 2023. godine. Ova oblast trenutno zapošljava 20.000 radnika,a na tržištu se godišnje pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih programera.
“Sada je na nama iz IT sektora da pomognemo da svi napori daljeg napretka budu pametni. Mi se u IT zajednici trudimo da pomognemo našoj zemlji da na pametan način raste, a to je da ulaže u nove IT tehnologije.”, navodi Zoja Kukić.
VLADA SRBIЈE ULAŽE U RAZVOЈ IT SEKTORA
Vlada Srbije ulaže 65 miliona evra u infrastrukturu za IT u naredne tri godine. Nedavno je održan prvi državni hakaton u organizaciji Kancelarije za informacione tehnologije i e- upravu u saradnji sa kabinetom predsjednice Vlade Srbije.Timovi programera radili na novim rješenjima za efikasniji rad portala e-uprava.
"Elektronski servisi i e- uprava su najbolji način da pružimo kvalitetnu, brzu uslugu našim građanima i privredi.Takođe, to je najbolji i najefikasniji način za borbu protiv korupcije.Drugi cilj je da se što više oslanjamo na domaću pamet, inventivnost i kreativnost.",izjavila je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

E-UPRAVA NA CIЈELOM BALKANU
Inicijative poput regionalnog Digitalnog samita u Srbiji iduće godine trebalo bi da u čitavom regionu kroz digitalnu transformaciju podstaknu politički i ekonomski razvoj.
Zahvaljujući elektronskoj identifikaciji i prekograničnom povezivanju građani Srbije će moći da koriste usluge elektronske uprave u okruženju Zapadnog Balkana.
"Do naredne godine planiramo da realizujemo neke od ideja poput toga da elektronski identitet koji važi u jednoj zemlji omogući i pristup uslugama elektronske uprave i u drugoj zemlji", izjavio je za RTRS Mihailo Јovanović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT tehnologije.
Јedan od pokazatelja strateškog pravca jeste i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta. Osnovci u Srbiji od nedavno počinju da uče programiranje od petog razreda osnovne škole. Prijemni ispit za IT odjeljenja ove godine je položilo pet puta više đaka nego 2017. godine.
TV reportaža
Radio reportaža