latinica  ћирилица
EU I MI | 08/05/2021 | 21:29

Koliko mladi znaju o EU i evropskim integracijama? (VIDEO/AUDIO)

Kada se govori o informisanosti građana,posebno mladih, o evropskim integracijama i Evropskoj uniji često se mogu čuti kritike da je poznavanje ovog procesa nedovoljno. Prema istraživanjima, većina se o ovoj tematici informiše putem medija. Međutim, mali broj građana vjerovatno bi znao da objasni kako funkcionišu evropske institucije, šta je 14 prioriteta za BiH ili kako će izgledati pregovaranje po klasterima.Kako poboljšati razumijevanje procesa evropskih integracija i koliko mladi uče o ovoj tematici u školama i na fakultetima?

Gimnazijalci u Banjaluci stiču saznanja o globalnim političkim i društvenim odnosima u okviru nastavnog predmeta Demokratija i učešćem u međunarodnim projektima.Učenica Gimnazije u Banjaluci Maja Macura kaže da je to znanje više produkt samostalnog istraživanja. "Izrazito je važno da se znaju barem neke osnove koje mogu da se primjene što nama nije pruženo, a iz razloga da bismo iz srednjoškolskog obrazovanja izišli kao edukovani i informisani mladi ljudi",smatra Maja Macura.
Informacije o Evropskoj uniji i evrointegracijama učenici dobijaju i na van nastavnim aktivnostima. Debatni klub u banjalučkoj gimnaziji djeluje od 2012.godine.Interesovanje učenika je konstantno i sada kada je rad kluba prilagođen uslovima pandemije Covid-a 19.
Profesorica književnosti u Gimnaziji Banjaluka Branka Ljubojević potvrđuje da su učenici mnogo više zainteresovani za taj tip rada i zaključuje da je potrebno unaprijediti obrazovni sistem, prije svega, u pogledu aktuelizacije književnih djela."Ne može vam posljednja objavljena knjiga biti iz 1982. a vi ste rođeni 2002.godine.",zaključuje profesorica Ljubojević.
Studenti izučavaju teme u vezi sa Evropskom unijom i procesom evropskih integracija.Na Pravnom fakultetu u Banjaluci imaju predmete i module iz ove oblasti.
Njegoslav Јović, viši asistent na predmetu Pravo intelektualne svojine na Pravnom fakultetu
u Banjaluci kaže
"Studente Pravnog fakulteta od 2008. godine od reforme i uvođenja prava Evropske unije kao obavezne nastavno-naučne discipline u nastavnom planu i programu Pravnog fakulteta učimo osnovnim institutima prava Evropske unije, poslovnog prava, prava konkurencije ,spoljnih odnosa gdje pripada i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.Naši studenti po završetku Pravnog fakulteta imaju više nego elementarno znanje o instiutucijama i samom pravu EU.
Zavidno znanje o funkcionisanju Evropske unije pokazali su studenti sa kojima smo razgovarali,ali kažu da bi putem medija u javnosti trebalo biti više informacija o ovoj tematici.
"Zainteresovani za ovu materiju mogu da na fakultetu steknu sasvim dovoljno znanja da razumiju kako funkcioniše Evropska unija.Činjenica je da mladi generalno, ne samo studenti, nemaju dovoljno informacija o EU i pogodnostima,ali i manama koje nam pruža taj put.",rekao je Boris Đukić, student prodekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.
Studenti smatraju da članstvo BiH u Evropskoj uniji nije cilj sam po sebi već da se radi o transformaciji čitavog društva u kojoj učestvuju svi građani.
Aleksej Indžić, student i generalni sekretar Studentskog saveza Pravnog fakulteta u Banjaluci kaže da se teme o EU koriste kada su potrebne za dokazivanje političkih bodova i zaključuje da "nedovoljna analitika u samom shvatanju poimanja evropskih integracija u neku ruku obmanjuje javnost."
Mladi sagovornici vjeruju da članstvo u Evropskoj uniji donosi brojne prednosti i mogućnost da studiraju ili rade bilo gdje u Uniji, a potvrđuju da postoje i predrasude u vezi sa evropskim integracijama i da one potiču uglavnom od neznanja.
Luka Šobot, student i potpredsjednik Studentskog saveza i član Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta u Banjaluci smatra da " dok je jedan narod dok postoji dužan čuvati svoj jezik, kulturu i istoriju i da se ulaskom u Evropsku uniju te vrijednosti nikako ne mogu izgubiti."
Omogućiti sticanje adekvatnih znanja je neophodno jer će i pred mladima biti zadatak stvaranja boljeg društva.Da bi taj proces bio uspješan i ne previše spor takva znanja ,prije svega, treba da dobiju u obrazovnim institucijama.
TV reportaža
Radio reportaža