latinica  ћирилица
EU I MI | 29/05/2021 | 20:01

EU4AGRI - podrška Evropske unije razvoju poljoprivede (VIDEO/AUDIO)

Evropska unija sufinansira investicije u poljoprivredu kojima će u okviru projekta EU4Agri podržati 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača u Bosni i Hercegovini od 2020. do 2024.godine.Sredstva su namijenjena za preradu voća, povrća, mlijeka, mesa i ribe.Sve informacije o javnim pozivima,prijavama i rokovima za podnošenje prijava nalaze se na internet stranicama i društvenim mrežama Evropske unije i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.


Poljoprivredna zadruga Srebrenica (OPZ Srebrenica) bavi se preradom voća.Uz podršku Evropske unije uspjela je zaposliti još radnika i dobiti novu opremu kojom je unaprijeđen proces prerade maline i povećana produktivnost.


Zahvaljujući projekti EU4Agri dobijena je potrebna oprema koja uključuje mašinu za pranje gajbi, mašinu za pranje podova i mlin za mljevenje maline, objašnjava Ivan Todić, direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica.Todić naglašava da su ova sredstva jako značajna.
Ukupna vrijednost ove, za poljoprivrednu zadrugu Srebrenica važne investicije, je 167.900 KM, od čega je Evropska unija obezbijedila 126.000 KM bespovratnih sredstava.Učešće zadruge je 30 odsto.Modernizacija proizvodnog procesa stvara nove prilike i dugoročno jača poziciju na domaćem i stranom tržištu.
"80 odsto proizvoda poljoprivredne zadruge završava na teritoriji Evropske unije.Mi stalno proširujemo tržišta.Јedan dio plasiramo u Tursku i jedan u Ameriku", kaže direktor OPZ Srebrenica i dodaje da će se efekti projekta EU4Agri odraziti i na povećanje obima i količine robe koju će realizovati prema Evropskoj uniji.


U okviru ovog projekta i 25 kooperanata OPZ Srebrenica dobilo je poljoprivrednu opremu koja će im olakšati obradu zemljišta, a time omogućiti i širenje zasada maline.
Salko Muratović, kooperant OPZ Srebrenica kaže da je dobio motokultivator sa priključkom, frezom i plugom."Puno nam ovo znači,pomoć je velika i za prevoz maline i za frezanje po malinama i za vrt se može koristiti", navodi Muratović.


Evropska unija je obezbijedila 20 miliona evra za poljoprivrednike i za nova radna mjesta, ekonomski oporavak od Covid-19 i modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u okviru četverogodišnjeg projekta Evropske unije za poljoprivredu (2020-2024). Bespovratna sredstva Evropska unija dodjeljuje u oblastima: ulaganja u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu radi bolje tržišne efikasnosti, jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina i jačanje ekonomije ruralnih područja. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija.
TV reportaža
Radio reportaža