latinica  ћирилица
EU I MI | 26/06/2021 | 22:29

NCTS sistem- carinjenje bez papira od 1.jula u BiH (VIDEO/AUDIO)

Na granici Bosne i Hercegovine prvog jula 2021.godine uvode se nova pravila.Počinje elektronsko carinjenje robe ili tzv. carina bez papira. Ovaj korak naprijed omogućuje novi Zakon o carinskoj politici BiH koji stupa na snagu prvog jula 2021.godine.

Špediteri, izvoznici i uvoznici u BiH od prvog jula 2021. godine carinjenje robe obavljaće putem NCTS elektronskog sistema izrađenog prema tehničkim i funkcionalnim standardima Evropske unije. Dosadašnju proceduru prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici zamijeniće elektronska komunikacija i razmjena poruka i podataka.

- Roba koja krene, na primjer iz Minhena,u okviru jednog provoznog postupka može stići u odredišnu kancelariju u Bosni i Hercegovini bez dodatnih komplikacija na granicama, objašnjava Dušanka Ostojić, šef Odsjeka za internu podršku Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Do sada je bio slučaj da ta roba dođe do one države koja već koristi NCTS sistem i u tom slučaju taj postupak je završavan recimo u Hrvatskoj, a za Bosnu i Hercegovinu je trebalo pripremati dodatne papire.
-Ovo je jedan veliki benefit za poslovnu zajednicu, za prevoznike kao i za ubrzanje postupaka na granici, ocijenila je Ostojić.

Ovim rezultatima prethodile su zakonodavne pripreme od 2015. godine kojima je omogućeno da Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine dobije nadležnost za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa.Tehnički je sistem finaliziran uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Ovo u praksi znači, prije svega, da je UIO (Uprava za indirektno oporezivanje BiH) prva državna institucija koja je dobila sertifikat ili dozvolu da izdaje poslovnoj zajednici kvalifikovani digitalni potpis, izjavila je Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
Perković navodi da će se svi dokumenti koji su bili ručno potpisivani, od sada potpisivati elektronski uz digitalni kvalifikovani potpis koji izdaje Uprava za indirektno oporezivanje BiH.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH time stiče uslov da postane članica Konvencije o zajedničkom provozu na nivou Evropske unije. Radi se o sistemu koji koriste članice Evropske unije, ali i Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska kao i zemlje EFTA - Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.
- Naš je zadatak da kad krenemo 1. jula 2021. godine sa provozom na nacionalnom nivou da u toku godinu dana ispunimo još određene uslove koji su pred nama i onda nakon godinu dana postajemo dio provoznog sistema Evropske unije, rekla je Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

NCTS sistem će skratiti vrijeme zadržavanja na granici.Јednom podnesena deklaracija prati cijeli tok transporta i u svakom trenutku se zna gdje se roba nalazi.


- Time se naš podsistem proširuje i čini kompatibilnim sa većim evropskim sistemom što će, u svakom slučaju, ubrzati sam proces na granici, učiniti podatke koji se generišu unutar tog sistema raspoloživim za carinsku službu BiH. S druge strane, postupci koji se nadovezuju na carinski nadzor, odnosno na tranzitni postupak će biti efikasniji i brži, izjavio je Danijel Banjac, vođa smjene carinskog terminala Gradiška.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH priprema nove elektronske usluge.Podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, PDV i akciznih prijava i razne zahtjeve će ovjeravati digitalnim potpisom od polovine iduće godine.Cilj je potpuni prelazak na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza do kraja 2022.godine.

TV reportaža

Radio reportaža