latinica  ћирилица
EU I MI | 03/07/2021 | 21:49

Strateškim pristupom do razvoja održivog turizma (VIDEO/AUDIO)

Turizam je najpogođeniji sektor tokom pandemije korona virusa. Strateškim pristupom razvoju održivog turizma, ova oblast bi ponovo mogla biti šansa za ekonomski razvoj.Kulturno nasljeđe je među potencijalima koji mogu da budu više iskorišćeni kao turistički proizvod


Muzej Republike Srpske u okviru svoje postavke posjetiocima predstavlja motive zmijanjskog veza, prvog kulturnog dobra iz RS i BiH koje je UNESCO uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva 2014.godine.Zmijanjski vez ostavlja trag i na modernom nakitu namijenjenom svim generacijama kojim banjalučanka Sanja Bajić spaja tradiciju i novo doba.


- Mislim da svaki pojedinac treba raditi na tome da daje neki mali doprinos u očuvanju tradicije.
Izabrala sam nakit "Tragovi" sa autentičnim motivima Zmijanjskog veza da to bude moj mali udio u očuvanju tradicije,izjavila je Sanja Bajić, autorka tradicionalnog nakita.


Nakit sa autentičnim motivima Zmijanjskog veza turistima je dostupan u suvenirnici Muzeja Republike Srpske.ZastupljenostZmijanjskog veza kao turističkog proizvoda mogla bi biti prepoznatljivija.


-Na promociji Zmijanjskog veza trebalo bi i dalje raditi uključujući sve institucije sa Muzejom Republike Srpske, ocijenila je Sanja Bajić autorka tradicionalnog nakita.


U Muzeju Republike Srpske prepoznaju značaj integracije nematerijalnog nasljeđa i turizma kao i ulogu približavanja baštine mladim generacijama.


- Naše materijalno i nematerijalno nasljeđe, koje je jako bogato u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, trebamo približiti savremenom čovjeku, trebamo približiti sa svim onim autentičnim formama koje sa svojom autentičnošću ono sadrži. Nasljeđe treba predstaviti na način koji će biti blizak mladim ljudima, kaže Danijela Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog Muzeja Republike Srpske.


Uz ovu osnovu, na institucijama je da prepoznaju potencijal za privlačenje turista, koji su prije pandemije Covid-a 19 trošili više od milijardu maraka širom BiH. Definisanim politikama moglo bi se doći do pomaka kako bi sektor turizma bio održiviji i organizovaniji.


-Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i zakonima priprema novu Strategiju razvoja turizma RS od 2021. do 2027. godine na principima održivog razvoja, izjavila je Irena Kisić Plavšić, načelnica Odjeljenja za evropske integracije Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.
- Planiramo u narednih par mjeseci da donesemo tu Strategiju, da bude usvojena i da krene da se primjenjuje sa svim svojim planovima implementacije,najavila je Kisić Plavšić.


Očuvanje tradicije i običaja određenih područja, promocija urbanog i ruralnog turizma, promocija prirodnih ljepota put je koji može da vodi ekonomskom oporavku sektora turizma i ukupne ekonomije posebno imajući u vidu posljedice koje je ova oblast imala tokom zdravstvene krize izazvane pandemijom Covid-a 19.

TV reportaža

Radio reportaža