latinica  ћирилица
TRI BOЈE OTADŽBINE | 08/07/2021 | 11:58

Nastavlja se snimanje materijala za dokumentarne filmove i intervjue povodom trideset godina Republike Srpske

Radni naziv serijala filmova je TRI BOЈE OTADŽBINE i obrađivaće nekoliko epoha u nastanku i razvoju Republike Srpske. Do sada je snimljeno i ukupno 18 "SVЈEDOČENjA“, odnosno intervjua sa sa najvažnijim ličnostima koje su obilježile politički, društveni i kulturni život unazad trideset godina postojanja Republike Srpske.

U produkciji Radio-televizije Republike Srpske uveliko se radi na snimanju serijala dugometražnih dokumentarnih filmova povodom 30 godina Republike Srpske.

Radni naziv serijala filmova je
TRI BOЈE OTADŽBINE i obrađivaće nekoliko epoha u nastanku i razvoju Republike Srpske.
Prvi film obrađivaće temu uzroka raspada Јugoslavije, otadžbinskog rata pa sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Drugi film bavi se društvenim razvojem Republike Srpske, od Dejtona pa sve do danas, te svim događajima koji su uticali na svakodnevni, ali i politički život građana.
Treći film bavi se vizijom i budućnošću RS kroz viđenje i razmišljanje mladih ljudi, rođenih kad i Republika Srpska.

Do sada je snimljeno ukupno 18
"SVЈEDOČENjA“, odnosno intervjua sa sa najvažnijim ličnostima koje su obilježile politički, društveni i kulturni život unazad trideset godina postojanja Republike Srpske. U Beogradu, a potom u Banjaluci, ekipa RTRS-a, koju čini oko dvadesetoro ljudi, intervjuisala je Biljanu Plavšić, Vinka Pandurevića, Voju Maksimovića, Nebojšu Radmanovića, Živka Radišića, Božidara Vučurevića… Nastavak snimanja serijala razgovora planiran je za kraj jula, a potom za kraj avgusta.

Serijal "Svjedočenja" biće emitovan na našem prvom programu od septembra ove godine, a dokumentarni filmovi svoju premijeru doživjeće naredne godine uz rođendan Republike Srpske.

Politika, svakodnevni život, ekonomija, kultura, sport, obrazovanje... Sve su to teme kroz koje će tim RTRS-a pokušati da prikaže cjelokupan drušveni život jednog naroda!

Ekipu produkcije čine novinari: Milka Tošić, Draško Ignjatić, Branimir Đuričić i Valentina Knežević, reditelji Siniša Grabež, Danijel Pavlović i Branko Lazić, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, glavni producent Aleksandar Đorđević.