latinica  ћирилица
EU I MI | 17/07/2021 | 20:39

Paket klimatskih mjera Evropske unije (VIDEO/AUDIO)

Evropska komisija usvojila je nedavno paket mjera kako bi glavne politike EU uskladila sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova s efektom staklene bašte.Emisija štetnih gasova trebalo bi da bude smanjena za najmanje 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. kako bi Evropa postala klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

 

Klimatski paket nazvan "Spremni za 55" predstavlja veliki zakonodavni iskorak u borbi protiv klimatskih promjena. Sadrži niz prijedloga koji će uticati na svakodnevni život građana Unije, uključujući kakve će automobile voziti, kako će izolovati kuće i stanove, proizvoditi čelik ili upravljati šumama i zemljištima.

- Ekonomija zasnovana na fosilnim gorivima dostigla je svoje granice. Želimo da narednoj generaciji ostavimo zdravu planetu kao i dobre poslove i rast koji ne šteti našoj prirodi. Evropski zeleni dogovor je naša razvojna strategija koja ide ka dekarbonizovanoj ekonomiji,izjavila je Ursula fon der Lajen predsjednica Evropske komisije.

Na granicama EU će se plaćati ekološki porez na izvoz aluminijuma, čelika, cementa, đubriva i proizvodnju struje. EU će 2023. godine uvesti tzv. CO2 taksu tj. mehanizam za granično prilagođavanje CO2 na uvoz svih roba iz zemalja gdje se na proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva ova taksa ne plaća, kao što je slučaj sa BiH. Novim mehanizmom bi se ograničilo takozvano "curenje ugljen-dioskida", odnosno sprečavanje premještanja proizvodnje u zemlje sa nižim troškovima proizvodnje.

- Postizanje ciljeva Zelenog sporazuma neće biti moguće bez preoblikovanja našeg energetskog sistema - tu se generiše većina naših emisija i tu se promjene moraju prvo dogoditi, da bi se to omogućilo negdje drugdje. Do 2050. godine većina naše energije mora dolaziti iz obnovljivih izvora, pojasnila je Kadri Simson, evropska komesarka za energiju.


U transportu predstoje promjene. Do 2050. godine vozila ne bi uopšte trebalo da imaju izduvne gasove,a aviokompanije treba da koriste najmanje 60 odsto održivog goriva umjesto kerozina. Najavljena je obavezna izgradnja mreže strujnih benzinskih pumpi kao i obavezna štednja energije izolacijom zgrada javne administracije, škola,bolnica.Nove zgrade bi trebalo da budu energetski neutralne.


- Sa naše tri inicijative za transport podržaćemo tranziciju transportnog sektora u sistem koji će biti zaštićen od budućnosti. Stvorićemo tržište za održiva alternativna goriva i tehnologije sa niskim emisijama ugljenika, istovremeno uspostavljajući pravu infrastrukturu koja će osigurati široku zastupljenost vozila i plovila sa nula emisija,kaže Adina Valen, evropska komesarka za transport.


Klimatski neutralne bi trebalo da postanu i poljoprivreda i drvna industrija. Nove mjere predviđaju da za svaku tonu CO2 koju emituju, kroz drveće ili druge biljke vežu drugu tonu CO2.

TV reportaža

Radio reportaža