latinica  ћирилица
KORIЈENI | 29/03/2022 | 15:06

Potrebno unaprijediti nastavu na jezicima nacionalnih manjina

" U Republici Srpskoj u toku je izrada zakona o jezicima manjina. Najvažnije u tome jeste da će oni koji izučavaju jezike nacionalnih manjina dobiti mentora koji će sa njima raditi na unapređenju i izučavanju jezika naconalnih manjina" kazao je u emisiji o nacinalnim manjinama " Korijeni" Radija RS, Andrija Svatok, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH.





Predstavnici Vijeća nacionaln manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH i Saveza nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini RS nedavno su u Banjaluci razgovarali o aktelnim pitanjima nacionalnih manjina. Između ostalog jedna od tema sastanka bila je i izučavanje jezika nacionalnih manjina.
Svatok je istako da se u BiH i RS duži niz godina izučavaju jezici nacionalnih manjina kao što su italijanski u Štivoru kod Prnjavora, ukrajinski u Prnjavoru i Kozarcu kod Prijedora , slovenački u Banjaluci, Prijedoru i Slatini, poljski u Prnjavoru, romski u Tuzli.Na sasatanu je bilo riječi o unapređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina, kazao je Andrija Svatok.
Ukrajinski jezik u Prnjavoru izučava se u okviru redovnog obrazovnog procesa u RS, kao dopunska nastava u dvije škole, dok se jezici ostalih manjina izučavaju u okviru udruženja  manjina, istakao je Andrija Svatok.
Svatok, koji je dugogodišnji član Udruženja Ukrajinaca " Zlatni klas" u Prnjavoru istako je da je zainteresovanost za učenja ukrajinskog jezika u Prnjavoru na zadovoljavajućem nivou. Osim toga , ukrajinski jezik pripadnici ukrajinske nacionalne manjine mogli su da izučavaju i u ljetnim kampovima koji su organizovani prethodnih godina.
Svatok smatra značajnim to što će resorno ministarstvo u narednom peripdu aktivnije da se uknjuči u ovaj proces i što će postojsti zakonska regulativa za ovu oblast kojom se predviđa finsnsijska podrška nadležnog ministarstva za realizaciju nastave na jezicima manjina, a koja će se ogledati u finansiranju stručnih lica koja će realizovati nastavu na jezicima manjina.
On je kao pozotivan primjer izdvojio Udruženje Slovenaca u RS koji imaju dugogodišnju i dobru praksu u organizovanju nastave na slovenačkom jeziku koja se organizuje u okvoru udruženja Slovenaca u Banjaluci, Prijedoru i u Slatini kod Laktaša. Pimoć u realizaciji dopunske nastave slovenačkog jezika Savezu Slovenaca u RS pruža njihova matična zemlja Slovenija koja finansira profesora slovenačkog jezika koji dolazo iz Slovenije i izbodi nastavu slovenačkog jezika u Republici Srpskoj.

''Zainteresovanost za učenje ukrajinskog jezika je na zadovoljavajućem nivou. Nastavu ukrajinskog jezika održava profesorica Oksana Ovad, koja je studirala u Ukrajini'', rekao je Andrija Svatik.
On je kazao da je ranije ukrajinski jezik izičavan i na području Laktaša gdje živi veći broj pripadnika ukrajinske nacionalne zajednice.