latinica  ћирилица
KORIЈENI | 29/03/2022 | 15:09

Udruženje Ukrajinaca iz Prnjavora pruža pomoć u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

Udrženje Ukrajinaca " Zlatni klas" iz Prnjavora trenutno radi na zbrinjavanju i organizovanju pomoći za izbjegla i raseljena lica iz Ukrajine. Na području Republike Srpske trenutno ima oko 35 pordica izbjeglih lica iz Ukrajine koji su došli iz ugroženih područja, odnosno zone oružanih sukoba. Formiran je koordinacioni odbor koji radi na zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine. Ovo je rekao Andrija Svatok član Udruženja Ukrajinaca '' Zlatni klas'' iz Prnjavora gostujući u emisiji '' Korjeni'' Radija Republike Srpske.


''Tako recimo u Doboju ima 12 porodica , 15 u Brodu i u Prnjavoru je osam porodica. Oni uglavnom dolaze preko Mađarske i Srbije i u Republici Srpskoj se kraće zadržavaju, i broj izbjeglica iz dana u dan se mijenja" kazao je Andrija Svatok.
Svatok je istako da su ''porodice iz Ukrajine smješetene kod prijatelja i poznanika, odnosno oni čekaju na spajanje sa ostatkom svojih porodica koje se uglavnom nalaze u zemljana zapadne Evrope'.
Andrija Svatok pojasnio je da '' članovi porodica iz Ukrajine koje su na proputovanju kroz Republiku Srpsku imaju obavezu da se u roku od 48 sati po dolasku u Srpsku prijave u policiju i u tom slučaju imaju mogućnost da na prostoru Republike Srpske borave tri mjeseca. Ukoliko bi boravili u Srpskoj duže od tri mjeseca tada bi bilo potrebno da traže određenu vrstu azila za boravak u Srpskoj " istakao je Andrija Svatok za Radio Republike Srpske.

Andrija Svatok podsjetio je da su društvo Ukrajinaca u Prnjavoru početkom marta posjetili predsjednica RS, Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik kao predstavnici Ministarstava za finansije i evropske integracije i tom prilikom napravljen je plan za organizovanje i pružanja pomoći udriženjima Ukrajinaca u zbrinjavanju izbjeglica u okviru kapaciteta kojima Prnjavor i Banjaluka raspolažu", rekao je Andrija Svatok , član Udruženja Ukrajinaca '' Zlatni klas'' iz Prnjavora.
Prema Svatokovim riječima drugi dio pomoći izbjeglicama iz Ukrajine bi , ukoliko bude bilo potrebe za to, bio organizovan kroz izbjegličke kampove.
"Mi smo na tom polju ponudili pomoć gradovima iz Ukrajine koji su pobratimi sa društvima Ukrajinaca u Republici Srpskoj. Društva iz Prnjavora bi prihvatala izvjeglice iz grada Židačov, a društvo Ukrajinaca iz Banjaluke bi primalo i zbrinjavolo porodice iz grada Lavova. Naša udruženja iz Prnjavora i Banjaluke su u pibratimskim odnosima sa Ukrajincima iz ova dva grada i imamo i od ranije čvrste prijsteljske odnose i saradnju " kazao je u emisiji ''Korijeni'' Radija Republije Srpske, Andrija Svatok član Udruženja Ukrajinaca '' Zlatni klas'' iz Prnjavora.

 

 

Radmila Karanović