latinica  ћирилица
EU I MI | 25/06/2022 | 21:09

Evropski mehanizam za civilnu zaštitu (VIDEO/AUDIO)

Poplave, požari i zemljotresi sve češće pogađaju naš region i izazov su za sisteme civilne zaštite. U takvim situacijama Evropska unija pokreće svoj Mehanizam za civilnu zaštitu. Bosna i Hercegovina bi ove jeseni trebala postati punopravni član ovog Mehanizma. Istraživali smo na koju sve vrstu podrške EU može da računa u smislu jačanja sposobnosti, efikasnog odgovora i solidarnosti sa drugim zemljama.

Evropski mehanizam za civilnu zaštitu (VIDEO/AUDIO)

TV reportaža
YouTube video
Radio reportaža


Brza reakcija, dobra organizacija i solidarnost drugih zemalja važni su u slučaju prirodnih nepogoda poput zemljotresa na području Nevesinja,Berkovića i Stoca u aprilu. Pomoć koja stigne prvih sati i dana može znatno smanjiti moguće posljedice.


Više od 80% jedinica civilne zaštite Republike Srpske u ovom trenutku može da funkcioniše, opremljene su i organizovane.Ostao je još pravni okvir što znači da se očekuje odluka Vlade RS“, izjavio je za RTRS Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite. Novitović je ocijenio da su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite i pripadnici specijalizovanih jedinica spremni pružiti pomoć građanima.


Mehanizam EU za civilnu zaštitu bio je aktiviran tokom velikih poplava 2014.godine i od tada je Evropska unija obezbijedila više od 5 miliona KM za nabavku potrebne opreme, terenskih vozila, obuku i treninge u skladu sa standardima EU. Članstvo u Mehanizmu bi omogućilo dalje usavršavanje,učenje i druge koristi.


Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine ističe sljedeće prednosti.
Stvaraju se mogućnosti za učešće većeg broja pripadnika službi zaštite i spašavanja u različitim vrstama obuke i za njihovo sertifikovanje, otvara se mogućnost direktnog apliciranja na različite projekte. Zemlje članice Mehanizma međusobno pomažu jedni drugima u slučaju prirodne ili drugih katastrofa stavljaju svoje kapacitete na raspolaganje zemljama koje su pogođene tim katastrofama“, izjavio je Brković.


Međusobna saradnja svih službi u Bosni i Hercegovini i sa međunarodnim timovima na nedavnoj terenskoj vježbi „Responsee“ u organizaciji EU u Sarajevu pokazala je da su spremne odgovoriti u slučaju zemljotresa.
Јanez Lenarčić, evropski komesar za upravljanje krizama objašnjava da EU nema nikakve sumnje da BiH ima dobre kapacitete da sarađuje u ovom Mehanizmu aktivno i efikasno. Lenarčić kaže da postoje još neki tehnički aspekti na kojima treba raditi.


Seizmolozi podsjećaju da je potrebna stalna edukacija, jačanje prevencije i procjene ugroženosti, posebno u regijama visokog rizika.
Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda izjavila je da Republika Srpska ni Bosna i Hercegovina nije uradila kartu rizika od zemljotresa i naglasila da se radi o velikom projektu kojem bi svi trebalo da se posvete.
Moramo da budemo u koordinaciji svi, da se napravi tim.U takvim situacijama nema previše vremena za razmišljanje već treba da to bude razrađen jedan tim koji će moći da odgovori u svim, pa i takvim uslovima“, kazala je Cvijić Amulić.

Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu čine 32 zemlje.Od svog osnivanja 2001.godine solidarnost je pokazana odgovorom na više od 400 zahtjeva za pomoć unutar i izvan Evropske unije u situacijama prirodnih nesreća, zdravstvene krize poput Covida-19 ili sukoba.