latinica  ћирилица
EU I MI | 07/08/2022 | 13:27

UIO BiH- primjena NCTS sistema (VIDEO/AUDIO)

Bosna i Hercegovina je počela primjenjivati Zakon o carinskoj politici BiH 1. avgusta ove godine kada su uvedeni savremeni sistem carinskih procedura tj. digitalna obrada carinskih deklaracija te upotreba elektronskog potpisa. Uprava za indirektno oporezivanje BiH je sertifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa. Istraživali smo kakav uticaj će novi sistem imati na protok robe i na troškove privrednika i prevoznika?

TV reportaža

Radio reportaža

Primjena elektronskog provoznog sistema -NCTS sistema (transevropski informatički carinski sistem) na jednom od veoma frekventnih graničnih prelaza Gradiška odvija se bez ikakvih problema. Prvu digitalnu tranzitnu deklaraciju u informacioni sistem Uprave podnijela je špedicija Globus iz Gradiške.


Ovim sistemom dobijaju svi. Što su manja čekanja manji su troškovi prevoza, manji su troškovi uvoznicima, a i izvoznicima u budućnosti. Pojednostavljena je procedura carinskim službenicima i ovaj program može da donese mnogo dobrog“, objašnjava Srđan Gajić, iz Špedicije „Globus“ iz Gradiške.

Poruke i podaci razmjenjuju se elektronski umjesto dosadašnjeg prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici.


Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja primjenjuje NCTS Fazu 5, to je najnovija faza i ona je tehnički i funkcionalno zahtijevnija“, kaže Dušanka Јovanović, šef Odsjeka za internu podršku IT sektora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
U UIO BiH su ponosni što su uspjeli da implementiraju sistem u okviru kojeg je za prva tri dana primjene obrađeno više od hiljadu tranzitnih deklaracija.


Uvođenju u upotrebu elektronskog potpisa i sertifikaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa prethodile su višegodišnje zakonodavne i tehničke pripreme. Evropska unija je sa milion evra od ukupno milion i 700 hiljada evra podržala uspostavljanje sistema i usklađivanje sa EU standardima.

Svjetlana Perković, pomoćnica direktora-operativni rukovodilac Sektora za informacione tehnologije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine izjavila je da elektronski potpis štiti autentičnost potpisnika što znači da je, uz veliki broj provjera, skoro pa nemoguće falsifikovati potpis. Među drugim prednostima, postoji još jedna zaštita ,a to je vremenski žig, što znači da se isti dokument ne može slati više puta.


Ovo je korak do ulaska u Konvenciju o zajedničkom provozu u kojem se nalazi 35 zemalja u Evropi. U UIO BiH očekuju da će za godinu dana postati dio ove Konvencije što će omogućiti potpuno pojednostavljen provoz kroz sve ove zemlje samo sa jednim prijavljivanjem.


UIO BiH je obezbijedila podršku privrednicima kroz edukacije i info servis koji mogu kontaktirati za sva pitanja u vezi s primjenom novog sistema. S pojavom Covida 19, sve više privrednih društava uvodi različite digitalne procese u svoje poslovanje.
Veoma je važno da institucije na svim nivoima idu ka ovakvim digitalnim rješenjima.Na ovaj način će se omogućiti jednostavniji i lakši protok robe preko granice što će se pozitivno odraziti na ukupno poslovanje privrednih društava u Republici Srpskoj, izjavio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.


Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine planira proširiti elektronske servise. Veliki poreski obveznici indirektnih poreza od 1. januara 2023. godine digitalno će potpisivati PDV i prijavu za akcize. I ostale carinske procedure će se obavljati elektronski od kraja iduće godine.