latinica  ћирилица
EU I MI | 20/08/2022 | 13:15

Transportno povezivanje regiona (VIDEO/AUDIO)

Povezivanje našeg regiona na evropsku mrežu najvažnijih transportnih koridora Evropska unija je dogovorila sa zemljama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa 2014. godine. Јedan od rezultata je Agenda povezivanja nastala s ciljem pružanja evropske finansijske i druge podrške za izgradnju , željezničkih ,putnih i vodenih koridora. Kakva je perspektiva budućih projekata i koliko je do sada urađeno na integraciji u transportno tržište Evropske unije?

TV reportaža
Radio reportaža


Evropska unija je do sada dodijelila više od 640 miliona evra bespovratnih sredstva za 19 projekta u oblasti transporta u BiH. Među najvažnijim su dionice na koridoru Vc koji povezuje centralnu Evropu s Јadranskim morem, željeznice i luke, prekogranični most na rijeci Savi kod Gradiške i most, autoput i granični prelaz u Svilaju. Perspektiva infrastrukturnih projekata povezana je sa političkom stabilnošću.


Portparol Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig izjavio je za RTRS da u Republici Srpskoj trenutno postoje dva infrastrukturna projekta za koje je obustavljeno finansiranje u vrijednosti do 600 miliona evra – projekat za autoput i projekat za željeznicu.
"Međutim, ova odluka se vrlo lako može izmjeniti, a Evropska komisija je navela da namjerava potpisati odgovarajuće ugovore o izdvajanjima bespovratnih sredstava čim se politička kriza riješi. Stoga, pozivamo vlasti u BiH da ne propuste prilike koje se nude za dobrobit građana ove zemlje",precizirao je Koenig.


Međudržavni most na Savi kod Gradiške, kada bude izgrađena kompletna dionica na hrvatskoj strani, omogućiće direktnu vezu Banjaluke i Zagreba u koji će se moći stići za manje od dva sata. Brže i sigurnije putovanje i prevoz robe značajno će olakšati poslovanje ,posebno izvoznicima poput kompanije "Tikt Manufaktura" iz Gradiške.
Direktor kompanije "Tikt Manufaktura" Krešimir Bodrožić ocijenio je da je most na Savi izuzetno važan za veće privrednike jer će skratiti vrijeme čekanja kod transporta.
"Nama svaki sat igra ulogu,a nekad su kamioni stajali i po deset sati na graničnom prelazu jer nisu mogli preći zbog toliko saobraćaja i bilo je skoro nemoguće savladati tu prepreku", rekao je Bodrožić.


Pored ostalog, lakši prilaz industrijskoj zoni, Gradišku bi moglo učiniti privlačnijom investitorima i pokrenuti ekonomski rast.Razvojna agencija Gradiška je u 2021. godini obezbijedila gotovo 1,4 miliona KM sa 33 realizovana projekta u oblasti ekonomije, društvenog, kulturnog i socijalnog razvoja. To je četiri puta više od sredstava utrošenih za godišnje poslovanje Agencije.
Direktor Razvojne agencije Gradiška Bogdan Vicanović očekuje da bi otvaranje mosta omogućilo nove investicije i time veći broj projekata za Gradišku.
"U narednom periodu očekujemo razvoj i bolju saradnju lokalnih privrednika sa privrednicima iz Evropske unije i razmjenu iskustava i tehnologija te veći broj međusobnih posjeta", izjavio je Bogdan Vicanović.

Transportna mreža regiona se sve više razvija i u pripremi su novi projekti, potvrđeno nam je u Tansportnoj zajednici.

„Značajna finansijska sredstva već su mobilisana za velike projekte koji će znatno poboljšati TEN-T mrežu do 2027. godine. Gotovo 12 milijardi evra posvećeno je projektima razvoja Osnovne i Sveobuhvatne TEN-T mreže prema godišnjem Izvještaju Transportne zajednice. Najveći udio investicija je u puteve - 8 milijardi evra i u željeznice 3,7 milijardi evra“,saopšteno je iz Sekretarijata Transportne zajednice.


U regionu je 44,86% puteva Osnovne i 51,89% Sveobuhvatne TEN-T mreže usklađeno sa evropskim standardima u pogledu profila i stanja infrastrukture. Stopa usklađenosti željeznice varira. Procent elektrifikacije na Osnovnoj mreži je visok 73%, a na Sveobuhvatnoj 54 procenta dok je samo 15% u Osnovnoj i 13 odsto u Sveobuhvatnoj mreži usklađeno sa kriterijima Evropskog sistema za upravljanje željezničkim saobraćajem.


Osnovna TEN-T mreža obuhvata najvažnije veze i treba da bude završena do 2030.godine.Sveobuhvatna mreža pokriva sve evropske regione, a predviđeno je da bude završena do 2050.godine.