latinica  ћирилица
EU I MI | 11/09/2022 | 11:34

Digitalna transformacija preduzeća (VIDEO/AUDIO)

Razvoj infrastrukture za digitalne tehnologije izazov je za svako društvo i ekonomiju posebno nakon pandemije Covid-19 i povećanja rada u digitalnom okruženju.Sve više domaćih kompanija, uz finansijsku podršku Evropske unije, počinje da radi na transferu poslovnih procesa da bi postali produktivniji i konkurentniji na tržištu.

TV reportaža

Radio reportaža

Evropska unija sa više od 40 miliona evra bespovratnih sredstava i kredita u okviru programa "Go Digital" i drugih programa nastavlja podržavati digitalnu transformaciju u malim i srednjim preduzećima. Iskustva kompanija koje su već koristile sredstva Evropske unije mogu biti primjer drugima.

Uveli smo novi, savremeni, ERP sistem i obučili naše zaposlene da ga koriste.Sada se sve evidencije, podaci unose u taj sistem i poslovi se obavljaju brže, efikasnije i  jednostavnije", objašnjava  Ljiljana Subotić,direktorica preduzeća "Sim -prom " d.o.o. iz Dervente.

Uvođenje IKT-a u sve radne procese od narudžbi, nabavki, proizvodnje i isporuke jedna je od ključnih pretpostavki razvoja.

"To je veoma značajno jer smo uvođenjem digitalizacije unaprijedili svoje poslovanje.Takođe, imali smo priliku da koristimo bespovratna sredstva što je veoma značajno u ova krizna vremena.“
kaže Ljiljana Subotić,direktorica preduzeća.

Da bi pomogli domaćoj privredi da napravi iskorak u primjeni digitalnih rješenja Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske pruža informativne i savjetodavne usluge.Јedan od zadataka Centra za digitalnu transformaciju jeste koordinacija i nadgledanje čitavog procesa digitalizacije.

"Od analize trenutnog stanja,kreiranja digitalnoh strategija ,povezivanja naših preduzeća iz IKT sektora i drugih sektora privrede do pronalaženja najboljih digitalnih rješenja na našem tržištu i taj proces pratimo do kraja verifikacijom implementiranih rješenja", izjavila je  Nikolina Dorontić Alibabić, rukovodilac Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske.


Iako mala i srednja preduzeća čine okosnicu razvoja domaće ekonomije, tradicionalno oslonjene na tržište Evropske unije, tek oko deset odsto je počelo uvođenje digitalizacije.

"Kada pristupamo socijalnim partnerima, prije svega Vladi RS, ukazujemo da, ako je Evropske unija uložila određeni dio sredstava za rast digitalizacije  sasvim logično bi bilo da i Republika Srpska  makar toliki iznos izdvoji za tehnološki razvoj.Do sada nije bilo značajnijih investicija", rekao je  Saša Aćić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.


Firme koje su provele proces digitalizacije uspjele su prebroditi krizu izazvanu pandemijom , unaprijediti svoje poslovanje i zadržati poziciju na tržištu.