latinica  ћирилица
EU I MI | 05/11/2022 | 21:22

Kreativna Evropa: podsticaj za mlade dizajnere i razvoj kulture (VIDEO/AUDIO)

Predstavljanje kulturnih vrijednosti i jezičke različitosti jedno je od strateških opredijeljenja Evropske unije. Podršku razvoju saradnje u oblasti kulture, Unija ostvaruje uz pomoć evropskih programa, među kojima je program "Kreativna Evropa". Institucije kulture iz Bosne i Hercegovine učestvuju u ovom programu i svojim projektima razvijaju i promovišu kulturu, doprinose većoj mobilnosti umjetnika i međunarodnoj saradnji.

TV reportaža
Radio reportaža

Četiri ustanove kulture iz Banjaluke, Trebinja, Novog Sada i Danilovgrada dobijaju novi vizuelni dizajn i sistem komunikacije, te postaju vidljivije publici uz podršku Evropske unije, koja sa pola miliona evra sufinansira regionalni projekat programa Kreativna Evropa.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Umjetnička kolonija Danilovgrad, Kulturni centar Trebinje i Memorijal Pavla Beljanskog iz Novog Sada su četiri ustanove koje će dobiti potpuno novi izgled, potpuno će imati jednu novu sliku prilikom pojavljivanja na tržištima umjetnosti i kulture.“,izjavio je Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Savremeni izgled i rad ustanova kulture zasniva se na analizi njihove dosadašnje prakse, koju je izradio tim profesora Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda, jednog od partnera trogodišnjeg projekta „Rebrendiranje institucija kulture“, započetog 2021. godine.

dr Nina Mihaljinac, profesorka Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd objašnjava da su izradi analize prethodili razgovori sa zaposlenima,sa publikom,lokalnom zajednicom o tome šta te institucije kulture znače,zašto postoje i koji su njihovi problemi.
Zajedno smo došli do nekih preporuka za strateški razvoj tih institucija i za strateški razvoj dizajna i to smo prenosili mladim dizajnerima koji učestuju u projektu“, kaže dr Mihaljinac.


Pored povećanja vidljivosti, cilj je povezivanje i saradnja profesionalaca i organizacija kulturnih i kreativnih industrija u BiH, Srbiji,Crnoj Gori, Austriji i Francuskoj. Pod mentorstvom afirmisanih dizajnera, osam mladih dizajnera iz regiona, po dvoje za svaku instituciju, izrađuju novo kreativno rješenje.

Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske ocijenio je da su mladi dizajneri koji rade na novom vizuelnom identitetu institucija kulture na Zapadnom Balkanu zaista jako dobro uradili početni, težak i naporan posao.
Smatram da će rezultati koji će doći već naredne godine i koji će moći da budu vidljivi publici biti zadovoljavajući“, očekuje Banjac.

Dizajneri najavljuju savremeno i prepoznatljivo rješenje koje će kulturne sadržaje učiniti privlačnijim građanima, turistima, posebno mladima.


"Imaćemo i javnu prezentaciju na kojoj će mladi dizajneri moći da predstave svoje ideje i da objasne kompletan proces, šta su uradili ,koaj je njihova opšta ideja i šta je ono što treba da bude nosilac vizuelnog identiteta Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske“,naglasio je Nemanja Mićević, grafički dizajner u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.


Mogućnost dodatnog finansiranja iz fondova Evropske unije, kažu učesnici projekta, značajna je svima koji rade u sektoru kulture s obzirom da se kod nas za kulturu izdvaja tek 0,6 odsto budžeta.