latinica  ћирилица
EU I MI | 12/11/2022 | 20:00

Izrada Programa integrisanja u EU (VIDEO/AUDIO)

Nastavljena je izrada Programa integrisanja u Evropsku uniju započeta još 2020.godine. Sveobuhvatni dokument odnosi se na planski period od četiri godine i sastoji se od Akcionog plana usklađivanja propisa u BiH sa propisima EU i Plana za realizaciju preporuka Evropske komisije

TV reportaža

Radio reportaža


Institucije u Bosni i Hercegovini u septembru su nastavile finalizaciju Programa integrisanja nakon zastoja izazvanog političkim razlozima.Kako bi evropsko zakonodavstvo bilo preuzeto i provedeno na planski i usklađen način Direkcija za evropske integracije pruža stručnu, tehničku,logističku i informatičku podršku učesnicima u izradi Programa.


Razvili smo veoma moderan informacioni sistem u kome se nalazi već preko 1.200 akata sa svim instrumentima usklađivanja, što je već veliki uspjeh, jer do sada nikad u BiH nije urađeno, to je završeno u okviru prve faze.“,izjavila je Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.
Finalizirana je i druga, od ukupno četiri faze, i obuhvata izradu baze postojećih propisa usklađenih sa pravnom tekovinom EU. Slijedi planiranje domaćih propisa koje priprema ukupno 36 radnih grupa prema sistemu koordinacije.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske poziva sve učesnike u izradi programa integrisanja ,predstavnike republičkih organa uprave da uzmu aktivno učešće pošto je neophodno da se institucije Republike Srpske izjasne kao nadležne za adresiranje prioriteta u dijelu gdje zaista jesu ustavno-pravno nadležne.“,izjavio je Saša Јovetić, pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske.

Izradu Programa integrisanja predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan još 2008.godine, a dio je Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godine kao i godišnjeg izvještaja o BIH. Evropska komisija je preporučila Vijeću EU da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata uz ispunjavanje određenih preporuka koje uključuju i plan preuzimanja pravnog nasljeđa Evropske unije.

Očekujemo da se zakonodavci i vlade na svim nivoima uključe u formiranje vlasti. Evropsko vijeće će donijeti odluku vjerovatno u decembru", rekao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje. Evropska komisija je spremna da ubrza svoju pomoć i da bude i da bude pouzdani partner. U isto vrijeme,Komisija nastavlja i praćenje provođenja 14 ključnih prioriteta na osnovu onoga što se događa na terenu.“,precizirao je komesar Varhelji.

Uspješno provedena harmonizacija zakonodavstva i provođenje propisa bila bi važan korak za dalji napredak na evropskom putu, od dobijanja kandidatskog statusa, potom pregovora o pristupanju do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.