latinica  ћирилица
EU I MI | 27/11/2022 | 19:51

EU za poljoprivredu EU4Agri (VIDEO/AUDIO)

U okviru četverogodišnjeg projekta Evropske unije za poljoprivredu (EU4Agri) od 2020-2024 godine dostupno je dvadeset miliona evra za poljoprivrednike,modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, nova radna mjesta i ekonomski oporavak od Covid-19.U kojoj mjeri naši poljoprivrednici koriste mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava Evropske unije i koliko je projekata do sada realizovano?


TV reportaža

Radio reportaža


Finansijsku podršku projekta EU4Agri do sada je dobilo više od 900 privrednih subjekata, jedinica lokalne samouprave i malih poljoprivrednih gazdinstava. Vrijednost dosadašnjih investicija veća je od 10 miliona evra od čega je sufinansiranje više od 6 miliona evra u primarnu proizvodnju, preradu, seoski turizam i razvoj infrastrukture u selima.


„Važno je da poljoprivrednici znaju da ovo nisu poticaji ni subvencije, ovdje se radi o ozbiljnim razvojnim projektima gdje se zahtijevaju poslovni planovi i ozbiljni projektni prijedlozi. Moram da naglasim da je jedna od koristi projekta zapravo da paralelno svi zajedno učimo od samog sektora privrednih subjekata, ali i institucija i samih nas kako da kvalitetno pristupimo sredstvima EU  i koja je metodologija",izjavila je Nežla Adilagić, projektni menadžer UNDP-a.

 

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske naglašavaju da bi motivacija za apliciranje i očekivanja od projekta EU za poljoprivredu bili veći kada bi implementacija samih projekata bila provođena u planiranom periodu  bez kašnjenja.


Sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske mr Aleksandar Marić smatra da je važno poznavati situaciju na terenu.
„Mora se znati šta je i kakvo je stanje na terenu.Ne mogu se kopirati neke stvari, konkretno iz nekih zemalja EU , jednostavno nisu primjenjive na našim područjima. Prvo se mora uzeti slika trenutnog stanja i pokušati da se prilagodi“,izjavio je mr Aleksandar Marić.


Kretanja na globalnom tržištu, pandemija Covid-a, rat u Ukrajini razni su faktori koji su imali uticaj na spremnost i pripremu aplikanata za projekte. Do sada je objavljeno 15 javnih poziva od čega u 2022.godini osam poziva za prijavu na mjere podrške.


Projektni menadžer UNDP-a Nežla Adilagić kaže da je u proteklom periodu bilo upita u vezi s kompleksnim procedurama i dokumentacijom koja je potrebna.
„Sva ta dokumentacija je nešto što subjekti već moraju imati ukoliko posluju u skladu sa zakonom.Mi pokušavamo uvijek da osluškujemo potrebe, da naučimo nove lekcije kroz svaku novu mjeru podrške i da se prilagodimo kako bi omogućili svima da pristupe fondovima“, precizirala je Adilagić.


Projekat EU za poljoprivredu od 2020-2024 godine realizuje UNDP u saradnji sa Češkom Razvojnom agencijom i u saradnji sa nadležnim ministarstvima u entitetima, ministarstvom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i sektorom za poljoprivredu Brčko Distrikta.U okviru ove saradnje radilo se na unapređenju zakonodavstva poput Zakona o vinu BiH te na izradi strateškog plana za ruralni razvoj 2022-2027, entitetskih strategija za savjetodavstvo, registar o vinu i na jačanju domaćih kapaciteta.