latinica  ћирилица
EU I MI | 08/08/2023 | 10:25

Reforma javne uprave (VIDEO/AUDIO)

Reforma javne uprave na Zapadnom Balkanu ključna je za napredak ka Evropskoj uniji. To je je jedna od 14 preporuka za Bosnu i Hercegovinu iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji i ima najviše uticaja na svakodnevni život građana.

 

Rijetko ko od građana nije imao iskustvo čekanja u redovima ispred šaltera javnih ustanova. Iako modernizacija javne uprave traje dugo još nema vidljivih rezultata koje osim građana očekuje i poslovna zajednica. Razlog je nedostatak potrebne političke podrške.

"Јoš uvijek nije dovoljno u političkom fokusu kada su u pitanju domaće vlasti na svim nivoima i još uvijek nema dovoljne usmjerenosti i opredjeljenosti vlasti da se reforma javne uprave brže razvija", izjavio je Dragan Ćuzulan, direktor Ureda koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Ćuzulan dodaje da Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH radi na primjeni digitalizacije kroz novi strateški okvir i akcioni plan  kao jedan od segmenata u kome bi se mnoga unapređenja mogla  napraviti.

Uprava bi trebala postati depolizizovana ,profesionalna, otvorena i transparentna i stručna jer je za primjenu prava Evropske unije neophodno imati administrativni kapacitet. Sprovođenje procesa na regionalnom nivou prati grupa organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu koje predvodi Centar za evropske politike. Bosna i Hercegovina se nalazi  ispod regionalnog prosjeka u ovoj oblasti, dok Srbija ima najbolje rezultate.


„Što se tiče oblasti strateškog okvira za reformu javne uprave  u Srbiji je zabilježen napredak u odnosu na prethodne cikluse praćenja, ali je i utvrđeno da u određenim oblastima problemi koji su identifikovani još u polaznom izvještaju  opstaju iz godine u godinu  uprkos neznatnim poboljšanjima", izjavila je Milica Divljak, istraživač javnih politika  u timu projekta Unaprjeđenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring javne uprave“ (WeBER) u Centru za evropske politike u Srbiji.

Pored uključenosti civilnog društva u kreiranje javnih politika, dijaloga između organizacija civilnog društva i uprave, za uspostavljanje održivog sistema važno je i učešće građana u donošenju odluka.To bi doprinijelo  kvalitetu usluga uprave, kao i efikasnosti rada.


„Što se tiče učešća građana u reformi javne uprave, Centar za evropske politike sa svojim partnerskim organizacijama u regionu pokrenuo je platformu pod nazivom " Pratimo reformu RS" kako se zove u Srbiji  u kojima pozivamo građane da podijele svoja iskustva koja su imali u kontaktu sa javnom upravom,  pozitivna iskustva i eventualno negativna iskustva da podijele tu kritiku sa nama", rekao je  Sava Mitrović iz Centra  za evropske politike.

Organizacije civilnog društva nastavljaju da rade na izgradnji kapaciteta za praćenje reforme javne uprave.O značaju reforme javne uprave svjedoči i činjenica da je dio Klastera 1  nove metodologije za pristupanje Evropskoj unijii koji se naziva osnovne vrijednosti  Evropske unije i obuhvata funkcionisanje demokratskih institucija ,vladavinu prava i druge vrijednsoti.To znači i da od unapređenja javne uprave u značajnoj mjeri zavisi napredak u svim drugim oblastima.

TV reportaža

Radio reportaža