latinica  ћирилица
EU I MI | 12/08/2023 | 22:30

Evropska unija podržava digitalizaciju MSP (VIDEO/AUDIO)

Razvoj infrastrukture za digitalne tehnologije jedan je od najvažnijih ciljeva za svako društvo i ekonomiju. Sve više domaćih kompanija, uz finansijsku podršku Evropske unije, počinje da radi na transferu poslovnih procesa kako bi efikasnijim poslovnim procesima doprinijeli produktivnosti i konkurentnosti na tržištu.

 


Inovacioni centar u Banjaluci obezbjeđuje podršku i edukaciju malim i srednjim preduzećima iz sektora metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije u njihovoj transformaciji ka digitalnim uslugama i proizvodima. Preduzeća se mogu prijaviti na javni poziv otvoren do 28. avgusta.


Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić  kaže da se radi o novom eko sistemu i jednom mjestu na kojem će mala i srednja preduzeća moći  dobiti većinu informacija i podršku u vezi sa digitalnim procesima.
"Cilj je da sa deset malih i srednjih preduzeća, zajedno sa njima i partnerima ovog projekta, dođemo do deset digitalnih rješenja koja će optimizovati i unaprijediti proizvode procese u tim preduzećima“, rekao je Gverić.

Kako bi napravili iskorak u primjeni digitalnih rješenja, u realizaciji podrške Evropske unije digitaliazaciji malih i srednjih preduzeća pored digitalnog inovacionog Hub-a "Idemo" učestvuju i Privredna komora Republike Srpske, Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, Agencija za razvoj preduzeća EDA i Razvojna agencija Republike Srpske.

„Uloga Agencije ogleda se prije svega u mapiranju malih i srednjih preduzeća koja će koristiti usluge DIH-a (Digitalni inovacioni hub) prvenstveno zbog iskustva koje Razvojna agencija ima u prethodnom sprovođenju sličnih međunarodnih projekata i iskustva koje ima u direktnom radu sa malim i srednjim preduzećima u Republici Srpskoj", izjavio je Aleksandar Vuković, viši stručni saradnik za podršku razvoju preduzeća Razvojne agencije Republike Srpske.
Vuković je precizirao da će Razvojna agencija pružati i usluge  koje se odnose na jačanje ekonomskih sistema i umrežavanje MSP (malih i srednjih preduzeća) i pružanje podrške u oblasti edukacije i treninga.

Uz izazove poput prilagođavanja i razvijanja novih vještina inovativni modeli poslovanja donose brojne prednosti ,prije svega, skraćuje se vrijeme za obavljanje određenog posla.
"U proizvodnji je to posebno očigledno. Imamo  CNC mašine ,a u pozadini opet stoji čovjek koji mora da upravlja tim mašinama. CNC mašine su značajno pojednostavile i ubrzale proizvodnju i dosta je efikasnije, nema otpada kao što je bilo prije kad je rađeno manuelno", rekao je Vuković.

"DIH Idemo treba da bude jedan od instrumenata koji bi preduzećima  taj put trebao učiniti jednostavnijim i lakšim da digitalnu tranziciju prolaze što jednostavije", rekao je direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Evropska unija podržava digitalizaciju malih i srednjih preduzeća sa ukupno 6 miliona i 100 hiljada evra od čega je Evropska unija obezbijedila pet miliona evra, a Savezna Republika Njemačka 1,1 milion evra. Projekat podrške digitalizaciji traje do 2024. godine.

TV reportaža

Radio reportaža