latinica  ћирилица
EU I MI | 20/08/2023 | 08:21

Sredstvima EU do novog vizuelnog dizajna ustanova kulture (VIDEO/AUDIO)

Muzej savremene umjetnosti u Banjaluci , Kulturni centar Trebinje, Umjetnička kolonija Danilovgrad i Memorijal Pavla Beljanskog iz Novog Sada četiri su ustanove kulture koje učestvuju u projektu Evropske unije „Rebrendiranje ustanova kulture“. Regionalni projekat programa Kreativna Evropa sa pola miliona evra sufinansira Evropska unija.

Četiri ustanove kulture iz Banjaluke, Trebinja, Novog Sada i Danilovgrada dobijaju novi vizuelni dizajn i sistem komunikacije.Uz podršku Evropske unije postaju vidljivije publici kao i tržištima umjetnosti i kulture.

„Rezultati su sve više i više vidljivi.Novi vizelni identitet trebao bi da bude predstavljen na našoj finalnoj izložbi pod nazivom „Proces“ koja bi trebala biti otvorena početkom 2024.godine“, izjavio je Mladen Banjac viši kustos u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.


Kreativno rješenje izradilo je osam mladih dizajnera iz regiona, a na osnovu analize njihove dosadašnje prakse, koju je izradio tim profesora Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda.


„Ono što će publika moći da vidi je novi logo, nova Internet stranica, linija suvenira koje planiramo da pokrenemo i novu protornu signalizaciju sve ono što je bio cilj ovog projekta što je nama višestruko korisno“,rekao je Banjac.

 

Projekat "Rebrendiranje ustanova kulture" omogućio je povezivanje i saradnju profesionalaca i organizacija kulturnih i kreativnih industrija u Bosni i Hercegovini,Srbiji,Crnoj Gori, Austriji i Francuskoj.

„Napravili smo takvu saradnju da na godišnjem nivou imamo prilično veliki broj aktivnosti koje zajednički radimo i uspjeli smo da kreiramo nove projekte.Saradnja koja se sigurno ne bi desila bez projekta koji je finansiran kroz fond Kreativna Evropa“, izjavio je Miljan Vuković direktor Kulturnog centra Trebinje ,institucije koja je nosilac ovog projekta.


Aplikanti iz Bosni i Hercegovine učestvovali su u 141 projektu programa Kreativna Evropa od 2014-2020 sa dobijenih 4 miliona i 400 hiljada evra. Iskustva korisnika pokazuju da se uz veću proaktivnost i zaintesovanost dostupna sredstva novčanog fonda mogu i više iskoristiti.

„Mi vas možemo povezati sa partnerima,sa mrežom partnera iz Hrvatske,Srbije, iz Slovenije ili nekog drugog okruženja kako se to traži prema jednom javnom pozivu.Uloga Deska Kreativna Evropa je da pomogne i bude na raspolaganju prilikom prijave nekog projekta.Mi vam pomažemo u davanju informacija i približavanju svih tih preduslova koje treba ispuniti da za prijavu na javni poziv“, izjavila je prof dr Mirjana Miličević, iz BiH Desk Kreativna Evropa.

S obzirom na to da se kod nas za kulturu izdvaja tek 0,6 odsto budžeta mogućnost dodatnog finansiranja iz fondova Evropske unije, kažu učesnici projekta, značajna je svima koji rade u sektoru kulture.

TV reportaža

Radio reportaža