latinica  ћирилица
EU I MI | 20/08/2023 | 20:11

EU podrška razvoju održivot turizma u BiH (VIDEO/AUDIO)

Evropska unija podržava razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini i nastavlja ulaganja u ovaj sektor. Brojne su mogućnosti za korištenje sredstava Evropske unije. Da bi se realizovale potreban je strateški pristup odnosno izrada strategije za turističke destinacije i turističke proizvode prilagođene tržištu.


“Osjeti Kozaru, istraži Potkozarje" projekat je koji je Razvojna agencija grada Prijedora uz podršku Evropske unije u okviru projekta "EU za biznis" realizovala u proteklih godinu i po dana.Uvedeni su novi turstički, gastro i sportski sadržaji te poboljšana i objedinjena turistička ponuda Nacionalnog parka Kozara i pet lokalnih zajednica podno Kozare.


„Dugoročno najveći efekat ima platforma koja je kreirana i putem koje su kreirani profili svih subjekata ,ne samo onih koji su učestvovali u projektu nego i onih koji su zainteresovani da budu predstavljeni putem platforme,a uključeni su u sektor turizma na području ovih opština“, izjavio je Bojan Srdić, iz Razvojne agencije grada Prijedora.

Pored unapređenja turističkih usluga Nacionalnog parka Kozara, 20 malih i srednjih preduzeća u oblasti ugostiteljstva i turizma dobilo je opremu vrijednu do 3.000 evra po vlastitom izboru,a sedam je dobilo mjesta za degustaciju i promociju lokalnih proizvoda.

Turizam je bio najpogođeniji sektor tokom pandemije virusa korona. Strateškim pristupom razvoju održivog turizma, ova oblast bi ponovo mogla biti šansa za ekonomski razvoj.Priroda i kulturno nasljeđe su među potencijalima koji mogu da budu više iskorišćeni kao turistički proizvod.

„Održivi turizam je sklad između prirode,turiste i lokalnog stanovništva, dakle da pokažemo prirodu, da pokažemo ono što imamo.U isto vrijeme da čuvamo prirodu i da pravimo kapacitete da to traje u budućnosti i da ostane našoj djeci da mogu da pokažu i da koriste“, izjavio je Marko Radić, rukovodilac sektora promocije u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.


S ciljem unapređenja ovog sektora u Republici Srpskoj se priprema novi Zakon o boravišnoj taksi kojim će dodatno biti uređena oblast turizma, te izmjene i dopune Zakona o ugostiteljstvu kojima se, između ostalog, uvode dodatne mjere.


„Želimo da suzbijemo sivu ekonomiju koja je evidentna u ovoj branši,radimo na tome zajedno sa poreskom upravom i sa inspektoratom.Razgovaraćemo sa Savezom opština i gradova da se i oni uključe u ovu aktivnost jer želimo da imamo realan prikaz turista“,izjavio je Denis Šulić ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Za stabilan privredni rast u BiH neophodni su razvoj turističkih potencijala,jačanje ekonomije kao i održiva ulaganja.


TV reportaža

Radio reportaža