latinica  ћирилица
EU I MI | 21/01/2024 | 20:05

Energetska podrška EU za mjere energetske efikasnosti (VIDEO/AUDIO)

U Republici Srpskoj se realizuje javni poziv za bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije za mjere energetske efikasnosti u stambenim objektima i malim i srednjim preduzećima.Riječ je o dijelu Paketa energetske podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini, vrijedne 70 miliona evra.

 

Građani Republike Srpske pokazali su veliko interesovanje za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije za energetsku efikasnost. Najviše je prijava za zamjenu stolarije i izolacije.
Banjalučanka koja se prijavila na javni poziv odlučila se za toplotnu pumpu jer smatra da drvo, koje je do sada koristila za grijanje, sve više zagađuje, postaje sve skuplje i teško ga je nabaviti.
Drugi aplikant vjeruje da će uz finansijsku podršku Evropske unije napraviti termoizolaciju kuće u kojoj živi već 13 godina, dok treći građanin smatra da bi trebalo i više sredstava kako bi mjerama energetske efikasnosti bilo obuhvaćeno više stambenih objekata.


Pet miliona i 800 hiljada KM biće raspoređeno fizičkim licima prijavljenim na javni poziv koji je trajao od 18. decembra do 17. januara. Vlasnici stanova i kuća mogu dobiti do 5 hiljada KM odnosno Evropska unija daje bespovratno polovinu od ukupnih troškova energetske sanacije.Mikro, malim i srednjim preduzećima namijenjeno je više od 6 miliona KM.


"Mi smo rasporedili sve raspoložive kapacitete Fonda da rade ovaj posao u namjeri da što više građana dobije raspoloživa sredstva", rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.
Todorović vjeruje da će projekat biti nastavljen dodajući da je Fond spreman da izdvoji i vlastita sredstva kako bi zajedno sa međunarodnim donatorima nastavili projekat u ovoj godini da bi mogućnost korištenja sredstava za mjere energetske efikasnosti bila dostupna što većem broju građana.

Kod nas je potrošnja energije u zgradarstvu na godišnjem nivou veća do 5 puta u odnosu na članice Evropske unije. Propisi se usklađuju sa evropskim standardima i predstoji njihovo unapređenje što uključuje i Pravilnik iz 2016. koji se primjenjuje.


"Pravilnici koji su u upotrebi treba da budu praćeni da li su postavljeni na pravi način i mogu pretrpjeti izmjene", izjavila je Prof dr. Darija Gajić sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Profesor Gajić navodi primjer susjedne Hrvatske.
"U Hrvatskoj koja je odavno u Evropskoj uniji dešavalo se da se izmjene vrše više puta u godini dana jer tržište Hrvatske nije moglo da proizvede takve prozore pa su se vratili na neke druge mjere, tehničke karakteristike", izjavila je profesorka Gajić.

Evropska unija je kroz Paket energetske podrške dodijelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Bosni i Hercegovini za ublažavanje posljedica energetske krize i unapređenje energetske efikasnosti. Podrška uključuje 50 miliona evra za oko 190.000 ugroženih domaćinstava i 20 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u oko 4.000 domaćinstava i oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća.

TV reportaža

Radio reportaža