latinica  ћирилица
EU I MI | 03/03/2024 | 20:47

EU program Kreativna Evropa:podrška kulturi i umjetnicima (VIDEO/AUDIO)

Kreativna Evropa je program Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru sa ukupnim budžetom od 2 milijarde i 440 miliona evra od 2021 do 2027 godine.Sredstva ovog programa dostupna su i Bosni i Hercegovini.

Sredstvima programa Kreativna Evropa sa pola miliona evra sufinansiran je višegodišnji regionalni projekat vizuelnog rebrendiranja četiri ustanove kulture u Trebinju,Banjaluci, Novom Sadu i Danilovgradu. Primjeri dobre prakse pokazuju da bi se dostupna sredstva novčanog fonda mogla i više iskoristiti.

"Vrlo je bitno da se mi nalazimo u fazi kada ćemo biti u mogućnosti da građanima prikažemo i proces kako se rebrendiraju pojedinačne ustanove kulture i kako se odvijala čitava ta saradnja i odabir mladih dizajnera i rezultati koji su napravljeni što je sve urađeno imaćemo priliku da vidimo u Trebinju krajem aprila",kaže Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje koji je nosilac projekta "Rebrendiranje ustanova kulture".

Potencijalni aplikanti među kojima su filmski festivali,pozorišta, biblioteke i drugi mogu se informisati putem Deska Kreativna Evropa u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo tu kao Desk da vam pomognemo da pripremite projekte i da aplicirate, zapravo je cilj da povučete što više sredstva kako bismo implementirali projekte i podigli ovaj sektor na viši nivo u Bosni i Hercegovini", izjavila je prof. Mirjana Miličević koordinatorka Deska Kreativna Evropa u Bosni i Hercegovini.

I na info danima su dostupne praktične informacije o procedurama kao i iskustva onih koji su zahvaljujući podršci Evropske unije omogućili umrežavanja, međunarodnu saradnju i jačanje kapaciteta institucija kulture.

"Nama kao zemlji koja je u pristupnim aktivnostima omogućeno je da ravnopravno sa svim drugim kulturnim institucijama iz svih zemalja EU i zemalja koje su kandidati i koje su u pristupnim pregovorima da se takmiče za sredstva ovog fonda", istakao je Suad DŽafić, pomoćnik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.


Prilikom predstavljanja programa Kreativna Evropa u Kući Evrope u Sarajevu istaknut je značaj podrške i prednosti kao što su kreiranje novih poslova i razvoj ekonomije te jačanju kreativnog sektora.
"Zadovoljni smo činjenicom da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u programu Kreativna Evropa više od deset godina u okviru kojeg je omogućena podrška za više od 100 različitih projekata vrijednosti većoj od četiri miliona evra", izjavio je Adebaje Babadžida, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


Pored kulture i kreativne industrije evropski fond obuhvata i audiovizuelni sektor.
"I novinari su potencijalni korisnici i tv kuće su takođe potencijalni korisnici i možete putem aplikacije zavisno od toga šta želite postići vašim projektom povući određena sredstva samostalno ili u okviru nekog partnerstva",rekao je Ilija Papac, koordinator Deska Kreativna Evropa u Bosni i Hercegovini.


S obzirom da se za kulturu iz budžeta izdvaja svega oko 0,6 odsto sredstva mogućnost dodatnog finansiranja iz fondova Evropske unije za razvoj kulture, veću mobilnosti umjetnika i saradnju značajna je svima koji rade u sektoru kulture.


TV reportaža
Radio reportaža