latinica  ћирилица
EU I MI | 14/04/2024 | 20:55

EU Program Digitalna Evropa: 1,5 milijardi KM za digitalnu infrastrukturu u BiH (VIDEO/AUDIO)

Finansijska sredstva programa Evropske unije "Digitalna Evropa" uskoro bi trebala biti dostupna i Bosni i Hercegovini.Sporazum sa Evropskom komisijom je dobio jednoglasnu podršku Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što je Savjet ministara prihvatio prijedlog ministra komunikacija i transporta o pristupanju ovom programu.

Finansijska sredstva programa Evropske unije "Digitalna Evropa" u ukupnom iznosu od milijardu i 500 miliona KM uskoro bi trebala biti dostupna privatnom sektoru i drugim subjektima u oblasti digitalizacije.


"Privatne firme, naučno-istraživačke institucije, univerziteti i organi vlasti mogu aplicirati za bespovratna sredstava direktno u Evropskoj komisiji", izjavio je Edin Forto ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.
"Ako postoji investicija od 10 miliona KM koja ispunjava određene kriterije može se dobiti 40 % do 50% sredstava bespovratno iz fonda Digitalna Evropa", rekao je ministar Forto.

Konkretne koristi otvaranja vrata Digitalne Evrope prepoznaju u Digitalnom inovacionom habu "Idemo" u Banjaluci koji trenutno sarađuje sa 12 kompanija na izradi digitalnih rješenja namijenjenih optimizaciji njihovog proizvodnog procesa i konkurentnosti.


"Počeli smo da sarađujemo sa organizacijom iz Španije i da pripremamo projektne aplikacije da bi mogli zajedno da radimo u cilju digitalne transformacije u malim i srednjim preduzećima, posebno u sektoru drvo i metal jer su to sektori na koje se fokusiramo u Digitalnom inovacionom habu "Idemo", izjavio je Drago Gverić iz Digitalnog inovacionog haba "Idemo" Banjaluka.

Finansijska podrška digitalnoj transformaciji odnosi se na prelazak na zelene energije, sajber bezbjednost i novu tehnologiju.

"Sve su to stvari koje i nama trebaju da bismo unaprijedili naše društvo u toj sferi i dobili na prvom mjestu ojačan kadar i da kroz taj program možemo da obezbijedimo tehnologiju koja je prilično skupa za pravne subjekte, istraživačke zajednice i mala i srednja preduzeća", rekao je Gverić.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja Zapadnog Balkana koja pristupa ovom programu. Da bi dobili sredstva koja su na raspolaganju potrebno je pripremiti projekte poput razvoja tehnoloških parkova, računarskih sistema ili drugih projekata iz područja digitalne transformacije.

"Stavljam na raspolaganje resurse ministarstva da idemo zajedno u Evropsku komisiju da se borimo za projekte jer Bosna i Hercegovina jedina nije dobila ni jedan evro", rekao je ministar Forto.

Program Digitalna Evropa je povezan i sa ciljevima Zelene Agende i sa Planom rasta EU za Zapadni Balkan koji predviđa dvije milijarde KM za BiH,a čiji se jedan dio odnosi na oblast digitalne transformacije među kojima je postavljanje širokopojasne infrastrukture.


TV reportaža


Radio reportaža