latinica  ћирилица
EU I MI | 03/06/2024 | 12:42

BiH i EU: Pripreme za sljedeću fazu pristupanja (VIDEO/AUDIO)

Bosna i Hercegovina se nalazi pred sljedećom fazom integracije u Evropsku uniju nakon odluke evropskih lidera o davanju zelenog svjetla za otvaranje pregovora u martu ove godine. Koji su sljedeći koraci u ovom procesu i da li se BiH priprema za prvu fazu, a to je analiza usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata sa pravnim nasljeđem Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je predala zahtjev za članstvo u Evropsku uniju 2016. godine, status zemlje kandidata dobila je 2022.godine, a evropski lideri su donijeli odluku o davanju zelenog svjetla za otvaranje pregovora u martu 2024.godine.

Da bi pregovori suštinski počeli prvi korak je usklađivanje zakonodavstva i to je osnova koja BiH daje platformu za izradu pregovaračkog stava uključujući i moguće zahtjeve za prelazne periode u pojedinim poglavljima, a državama članicama omogućuje izradu zajedničkog stava i ocjenu sposobnost kandidata za otvaranje pregovora.

„Uz puno poštovanje postojećeg mehanizma koordinacije i ustavnu strukturu i nadležnosti svih nivoa vlasti možemo doći do rješenja koja su nam potrebna za ovaj put", izjavila je Borjana Krišto predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
"Spremni smo i odgovorićemo na svaki zadatak na našem evropskom putu“,precizirala je Krišto.


Pred vlastima su tri ključna zadatka: ispunjavanje preostalih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije iz 2022.godine, posebno usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakona o sudovima, zatim analiza pripremnih materijala za usklađivanje zakonodavstva koje je Evropska komisije dostavila BiH krajem aprila i treći zadatak je formiranje pregovaračke strukture i imenovanje glavnog pregovarača.

"Motor procesa trebaju biti izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini koje će biti odgovorne za predlaganje, usvajanje i sprovođenje novih, brzih reformi", ocijenila je Elvira Habota direktorica Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Habota smatra da će brzina pregovora zavisiti o nama samima i da će najveća odgovornost biti na politici jer će pregovori tražiti donošenje važnih, ali i teških političkih odluka.


Evropska unija je spremna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore, a kada će to biti zavisi isključivo o BiH i sprovođenju reformi, poručila je Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU na nedavnoj konferenciji „BiH i EU pristupni pregovori“ održanoj u Sarajevu u kojoj su učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti.

Proces skrininga podrazumijeva mnogo posla koji će javnu administraciju držati zaposlenu mjesecima i takođe pokazati šta je neophodno u smislu administrativnih kapaciteta da bi se brzo napredovalo. Predstoji tehnički dio posla, pripremanje glavnog pregovarača i pregovaračkog tima što bi vodilo do održavanja međuvladine konferencije koja je sljedeći veliki korak za BiH“, izjavio je Јohan Satler šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


Proces skrininga može trajati oko godinu dana. Evropska komisija institucijama prezentuje pravno nasljeđe, potom BiH predstavlja svoje zakonodavstvo i utvrđene razlike i nakon toga Evropska komisija u izvještaju daje analizu i ocjenu spremnosti. Bosna i Hercegovina bi trebala pregovarati prema revidiranoj metodologiji pristupanja iz 2020. godine. Ona uključuje 6 pregovaračkih klastera u koja su grupisana poglavlja.

 

TV reportaža
Radio reportaža

Priloge takođe možete pogledati i poslušati ispod: