latinica  ћирилица
EU I MI | 27/06/2024 | 20:43

Erasmus + program Evropske unije: iskustva studenata (VIDEO/AUDIO)

Mladi iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da učestvuju u Erasmus plus programu Evropske unije, namijenjenom za podršku obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Evropi. Kakva su iskustva studenata Univerziteta u Banjaluci koji su učestvovali u studentskim razmjenama i koje su mogućnosti dostupne organizacijama i institucijama u okviru ovog programa?

Erasmus plus je jedan od najuspješnijih programa Evropske unije u Bosni i Hercegovini u kojem učestvuje 16 visokoškolskih institucija među kojima i Univerzitet u Banjaluci. Zahvaljujući ovom programu više od osam hiljada mladih imali su priliku učestvovati u studentskim razmjenama.Među njima je i Bojana Radetić studentica psihologije Univerziteta u Banjaluci koja je bila na studentskoj razmjeni na Univerzitetu u Berlinu u Njemačkoj.

Јedno prelijepo iskustvo koje preporučujem svima koji su u mogućnosti da im fakulteti obezbijede sredstva. Studenti treba da odu na studentske razmjene jer će upoznati različite kulture, različita društva i posjetiti različite manifestacije“, kaže Bojana Radetić.

Erasmus plus program dostupan je i nastavnom osoblju. Na Mašinskom fakultetu u Banjaluci organizovano je predavanje profesora sa univerziteta u Rejkjaviku.

"Ovo je velika mogućnost za studente iz Banjaluke kao i za studente iz Rejkjavika jer imaju priliku da dođu i da nauče o obnovljivim izvorima energije, posebno geotermalnoj energiji. Mi imamo fondove za studente iz Banjaluke da dođu u Rejkjavik“, izjavio je Dejvid Finger profesor Univerziteta u Rejkjaviku.

Kroz „Erasmus“ je otvorena saradnja s mnogim evropskim univerzitetima i pristup fondovima kojima se finansiraju mnogi projekti što unapređuje nastavni kapacitet, istraživačka znanja i vidljivost u međunarodnim krugovima.

„To je jedna odlična evropska koju mi koristimo kao bilateralnu kroz saradnju sa Univerzitetom u Rejkjaviku. Nadam se da ćemo tokom ovog predavanja profesora Dejvida Fingera približiti našim studentima mogućnosti i da ćemo moći u sljedećem semestru imati i nekoliko naših studenata koji će ići na Univerzitet u Rejkjaviku i tamo raditi svoje master ili doktorske radove“, rekao je prof dr Petar Gvero , profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Studentima su sve informacije o programu dostupne u kancelariji Erasmus plus u Sarajevu.

„Trend je porasta broja studenata koji planiraju da odu na studentske razmjene i brojevi se kreću od 1.000 studenata u 2023.godini dok je u ovoj, 2024. godini, planirano 1.100 studenata. Što se tiče broja studenata koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu prošle godine smo imali 400 studenata,a ove godine je to već 500 studenata", izjavila je Lejla Kapidžić iz Kancelarije Erasmus plus programa Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Budžet Erasmus programa od 2021. do 2027. godine iznosi 26,2 milijarde evra što je gotovo dvostruko više sredstava u poređenju sa prethodnim programom 2014 -2020 godina.

TV reportaža

Radio reportaža