latinica  ћирилица
EU I MI | 28/07/2024 | 21:04

Šta će značiti pridruživanje BiH jedinstvenom području plaćanja u evrima? (VIDEO/AUDIO)

U okviru procesa evrointegracija, Bosna i Hercegovina se priprema za pristupanje jedinstvenom području plaćanja u evrima tzv. SEPA sistemu. Centralna banka BiH u saradnji s drugim institucijama koordinira proces. Istraživali smo šta bi pristupanje SEPA sistemu značilo privredi, a šta građanima?

Izvoznici poput kompanije „Tikt Manufaktura“ iz Gradiške nadaju se skorom pristupanju BiH jedinstvenom području plaćanja u evrima (Single Euro Payments Area SEPA)  jer će značajno smanjiti troškove, vrijeme transakcija i pojednostaviti prekogranična plaćanja. 


Svaki taj mali korak bliže Evropskoj uniji  za nas znači smanjenje troškova prema jedinici, a to znači da pokušavamo sada što više jedinica nekog proizvoda proslijediti našim kupcima da bi popratne troškove smanjili  što više možemo“, izjavio je Krešimir Bodrožić vlasnik kompanije „Tikt Manufaktura„ iz Gradiške. 


Proizvodi i usluge bi mogli postati konkurentniji na evropskom tržištu dok bi pridruživanje BiH SEPA sistemu kompanije iz EU  podstaklo da investiraju kod nas.


„To će sigurno značiti jedan napredak,kad se onda i neke carinske stvari još bolje organizuju stvarno nama svaki put sve više pomažu“, kaže Bodrožić.

Da bi privrednici i građani, posebno dijaspora, jeftinije i jednostavnije obavljali bankarske transakcije potrebno je ispuniti pravne kriterijume. Radi se o propisima iz oblasti platnih usluga, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, zaštite podataka i zaštite potrošača.


„Bosna i Hercegovina u ovom trenutku prema preliminarnoj analizi neke kriterije ispunjava djelimično, neke ne ispunjava. Svi ti  kriteriji podrazumijevaju transpoziciju Direktiva koje ćemo u narednom periodu nadam se uspjeti zajednički na nivou koordinacionog odbora koji je uspostavljen“, izjavio je  Halid Tvico šef Službe za nadzor i razvoj platnih sistema Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ekonomski program Evropske unije, Plan rasta vrijedan 6 milijardi evra s ciljem smanjenja ekonomske razlike regiona i EU ,zasniva se na četiri stuuba: jačanju ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, formiranju zajedničkog regionalnog tržišta, reformama i finansijskoj  podršci. Pristupanje SEPA sistemu je jedna od sedam aktivnosti u okviru prvog stuba Plana rasta odnosno približavanja EU tržištu.


„Pitanje evrointegracija je suštinsko ako govorimo o kreditnom rejtingu privreda ovih zemalja, konkretno i Srbije, imajući u vidu da je to neka garancija dugoročne stabilnosti i samim tim to je nešto što odgovara i investitorima koji su zainteresovani za ulaganje ovdje“, rekao je  Bojan Stanić pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju  Privredne komore Srbije. 


„Ta jedna stabilnost koja se potvrđuje nastavkom evrointegracija jeste nešto što je ključno za održivost privrednog sistema na ovom prostoru“, zaključuje Stanić.


Istraživanja pokazuju da SEPA sistem donosi niz prednosti.


„Za transfere, na primjer 20.000 evra,  17 puta su veće naknade u zemljama Zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku uniju“, istakao  je Halid Tvico šef Službe za nadzor i razvoj platnih sistema Centralne banke Bosne i Hercegovine.


„Transakcionih troškova odnosno provizija kada se rade transakcije prema Evropskoj uniji više neće biti i to je velika ušteda koja se može mjeriti čak u milijardama evra na nivou cijelog Zapadnog Balkana u velikom nizu godina„, kaže Đorđe Dimitrov istraživač Centra za evropske politike u Beogradu.


Јedinstveno područje plaćanja u evrima obuhvata 36 država sa 25 hiljada kompanija,osam hiljada finansijskih institucija i pola milijarde stanovnika.


TV reportaža
Radio reportaža

Video:

Audio: