latinica  ћирилица
EU I MI | 19/08/2024 | 08:35

Banjaluka širi turističku ponudu sredstvima EU fondova (VIDEO/AUDIO)

Banjaluka učestvuje u projektu razvoja turizma koji je sufinansiran iz evropskih fondova.Predstaviće se i promovisati prirodno i nematerijalno kulturno nasljeđe regije Banjaluka i uključivanje u novu regionalnu tematsku rutu -Mistični Dunav“ u kojoj učestvuje još devet zemalja među kojima su Srbija, Hrvatska, i Slovenija.


Banjaluka privlači sve više posjetilaca među kojima i turiste koji žele da uživaju u prirodi, na selu, daleko od uobičajenih gužvi.Turisti iz Norveške najviše se dopada rijeka Vrbas, turistkinja iz SAD-a kaže da su to ljudi i kultura, dok posjetilac iz Srbije kaže da je Banjaluka lijep grad sa gostoprimljivim stanovnicima.

Prepoznajući potrebe turista, Banjaluka širi ponudu uz kontinuiranu finansijsku podršku Evropske unije. Mjesna zajednica Piskavica i još nekoliko lokacija u Potkozarju biće na regionalnoj turističkoj ruti zahvaljujući i učešću  Razvojne agencije  grada Banljaluka u transnacionalnom projektu Interreg programa za Dunavsku regiju sa još 10 partnera iz 9 zemalja.
 

"Tu smo fokusirani na analizu teritorije u smislu identifikacije prirodnog i kulturnog nematerijalnog nasljeđa s ciljem da valorizujemo i pretvorimo ono što je najbolje u turistički proizvod koji će biti uključen u transnacionalnu rutu koja se zove "Mistični Dunav", izjavila je Vesna Marinković Vojvodić iz Razvojne agencija grada Banjaluka. 

Cilj je napraviti privlačan turistički sadržaj i kroz tzv. pripovjedanje povezati nasljeđe, razvoj i promociju.


"Da ne pokazujemo samo prirodne ljepote nego kulturno nasljeđe, da to bude interakcija sa lokalnom zajednicom koja će učestvovati u pružanju usluge za taj turistički proizvod i na taj način da sama sebe zaposli", rekla je Vesna Marinković Vojvodić  iz Razvojne agencija grada Banjaluka.

Interesovanje za posjete selima raste posljednjih godina ,posebno nakon pandemije Sovida -a 19 potvrđuju u turističkoj organizaciji koja učestvuje u ovom projektu.Takav trend prepoznaje i grad i investicijama u infrastrukturu stvara preduslove za razvoj prigradskih mjesta.

"To je jedna vrijednost koja je do sada bila neiskorištena.Upravo će projekat "Mistični Dunav" pokazati lokalnom stanovništvu ,izvući iz zaborava i zavještati neke od tih priča koje će oni moći da koriste kasnije u svojim turističkim ponudama i  na taj način mogu da ostvare i dodatne prihode za sebe i svoje porodice.Naš glavni posao je promocija i mi ćemo nuditi ovaj turistički proizvod na sajmovima i nuditi prema turističkom tržištu kroz sve naše kanale promocije", izjavio je Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

Ukupna vrijednost projekta "Zelena i mistična dunavska pripovjedačka ruta-Mistični Dunav" je 1.979.634,48 EUR za sve partnere dok će vrijednost aktivnosti koje će provoditi CIDEA 150.615.00 EUR.Radi se o jednom od 14 projekata sufinansiranih iz više evropskih programa za različite oblasti koje je Razvojna agencija Banjaluka pripremila od početka 2024.godine u ukupnoj vrijednosti većoj od 3 miliona i 100 hiljada KM. Bosna i Hercegovina  učestvuje u osam programa i to tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna u budžetskom periodu Evropske unije do 2027.godine.Ukupna vrijednost svih onih u kojima učestvuje BiH je oko milijardu i tri stotine miliona evra.

TV reportaža:

 

Radio reportaža: