latinica  ћирилица
EU I MI | 24/08/2024 | 19:56

EU4Agri: finansijska podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru (VIDEO/AUDIO)

Evropska unija je dodijelila 35 miliona evra za poljoprivredu i ruralni razvoj, sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni sektor u Bosni i Hercegovini uz sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Češke razvojne agencije u okviru projekata Evropska za poljoprivredu i EU za oporavak poljoprivrede od 2020. godine. Ova finansijska podrška omogućila je da više od 2.000 poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, malih i srednjih preduzeća i zadruga prevaziđu posljedice izazvane pandemijom Covida- 19, da se oporave, steknu poslovnu otpornost i nastave poslovanje kao i da se poljoprivredni i prehrambeni sektor modernizuje.

Farma muznih krava u Dobrinji kod Modriče ima novu opremu koja će omogućiti efikasniju proizvodnju mlijeka po savremenim standardima.Posebno se vodi računa o humanom držanju stoke na ovoj farmi poluslobodnog tipa. 
"Zahvaljujući Evropskoj uniji dobili smo četiri mašine: rolo-presu,TMR uređaj za pravljenje hrane za stoku, cisternu i prikolicu od 10 tona", kaže vlasnik farme Јovo Stević iz Dobrinja kod Modriče.


Uz finansijsku podršku Evropske unije i u Han Pijesku poljoprivredno gazdinstvo unapređuje proizvodnju mliječnih proizvoda među kojima romanijskog skorup kajmaka s oznakom geografskog porijekla.
 
"Uz pomoć EU nabavila sam duplikator za mlijeko, presu i ove ostale mašine koje se nalaze u laboratoriju", izjavila je Nada Maksimović iz Han Pijeska.  


Podržan je i restoran sa smještajnim kapacitetima, koji je poboljšao energetsku efikasnost i otvorio nova radna mjesta.
 
"Uz EU4agri stvorili smo mnogo bolje uslove za naše korisnike da oni imaju mnogo bolje uslove", kaže Miroslav Todorović iz Han Pijeska. 

U okviru inicijative, jedan početnik u ruralnom turizmu opremio je tradicionalnu kuću za odmor.Planinarsko društvo je nabavilo nasavremenije bicikle i osnovalo sekciju što je stvorilo preduslove za organizaciju događaja koji okupljaju ljubitelje biciklizma iz šire regije.
 
"Uz pomoć EU razvijamo ruralni turizam u Han Pijesku", kaže Boban Matić Han Pijeska. 

Ovim investicijama, pored finansijske podrške, pružena je prilika za edukaciju, organizovanu u okviru ovog projekta, kao i za umrežavanje lokalnih proizvođača.
 
"Da se krene malo promišljati turistički i da se ne samo investicijama u ruralnu infrastrukturu i u njihove kapacitete u smislu opreme i građevinskih radova istovremeno radi na unapređenju njihovih kapaciteta u smislu edukacije za bavljenje ruralnim turizmom", izjavila je Slavica Ašonja samostalni stručni saradnik u opštini Han Pijesak.

Podrška razvoju turizma na selu jedan je od brojnih projekata realizovanih u 27 objavljenih javnih poziva za finansijsku podršku privatnom sektoru u poljoprivredno prehrambenoj industriji.
 
"Podržali preko 290 projekata i više od 2.000 korisnika.Takođe, sačuvana su postojeća radna mjesta ,a je stvoreno  je 475 novih radnih mjesta", izjavila je Nežla Adilagić menadžerka projekta EU4Agri. 

Interesovanje je veliko i gotovo su svakodnevni upiti proizvođača, prerađivača, dobavljača o načinu pristupanja fondovima Evropske unije i o novim javnim pozivima o kojima se sve informacije nalaze na internet stranicama Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.
 
"Svi smo učili u tom procesu ,od nadležnih institucija,do nas na projektu, od samih korisnika koji su učili kako pisati poslovne planove ,projektne prijedloge i kako implementirati sredstva, kako opravdati to povjerenje da bi sutra bili spremni , nadam se, za mnogo ozbiljnije i veće fondove u ovom sektoru", kaže Nežla Adilagić menadžerka projekta EU4Agri. 

Projekat EU za poljoprivredu (EU4Agri) uz Češku razvojnu agenciju, daje veliki doprinos razvoju politika poput izrade Strateškog plana za ruralni razvoj BiH do 2027.godine kao i značajnu tehničku podršku izradi Zakona o vinu čije potpuno stupanje na snagu zavisi od izrade seta podzakonskih akata koja je u toku kao i razvoju vinarskog registra.

TV reportaža

 

Radio reportaža