latinica  ћирилица
18/11/2022 |  15:17 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

Banjaluka: Studenti zdravstvenih nauka iz Srbije u posjeti Medicinskom fakultetu

Medicinski fakutet u Banjaluci bio je domaćin studentima medicinskih fakulteta iz Kosovske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, koji su se upoznali sa principom funkcionisanja, ali i Centrom za biomedicinska istraživanja koji je u sklopu banjalučkog fakulteta.
Banjaluka - Medicinski fakultet - posjeta studenata zdravstveni nauka iz Srbije - Foto: SRNA
Banjaluka - Medicinski fakultet - posjeta studenata zdravstveni nauka iz SrbijeFoto: SRNA

Banjalučki Ekonomski fakultet svoja vrata otvorio je nekadašnjim studentima, uz čiju pomoć je otvoren novi i savremeni multimedijalni kabinet, koji će služiti budućim generacijama.

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta domaćinski su dočekali i ugostili 25 kolega iz Srbije. Upoznali su ih sa prostorijama namijenjenim za praktički, ali i istraživački dio. Ljubav prema medicini i altruizam zajednički su studentima sa obje strane Drine.

- Izuzetno sam oduševljen Medicinskim fakultetom u Banjaluci. Imali smo priliku da se upoznamo sa prostorijama, da vidimo Centar za istraživanja gdje su nam kolege iz Studenskog parlamenta i dekan pokazali i objasnili koje sve metode rade u istraživanju - rekao je Slađan Trajković predsjednik Studentskog parlamenta, Kosovska Mitrovica.

Predsjednik Organizacionog odbora naučno-stručnog skupa "Studenti u susret nauci" Vladan Gačić rekao je da su gosti iz Srbije danas imali priliku da vide sve metode koje se koriste u Centru za biomedicinska istraživanja.

Da se trud i rad itekako isplate, dokazao je i dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić.

- Studenti našeg fakulteta automatski dobijaju priliku, zato što su bili najbolji da budu nagrađeni i ukoliko žele da se bave istraživačkim radom, mogu da računaju na Centar za biomedicinska istraživanja i ove godine smo primili nekoliko mladih kolega, koji su imali visoke prosjeke, tako da smo o svemu tome upoznali naše studente goste - dodao je Škrbić.

A ništa manji broj vrsnih stručnjaka iznjedrio je i banjalučki Ekonomski fakultet. Među njima i Boris Bajić, koji kaže da su saradnja i simbioza teorije i prakse prvi korak ka uspjehu.

- Ono što smo htjeli da uradimo sa jednom ovakvom inicijativom koju je dekan prepoznao i podržao je da napravimo jedan korak dalje. Oprema je čisto oruđe i alat, suština je u tome da studentima približimo upravo rješenja prakse i iskustva kakva mi srećemo širom svijeta - istakao je Boris Bajić generalni direktor kompanije Adakta.

Saradnja svjetskih i domaćih kompanija i Ekonomskog fakulteta na obostrano je zadovoljstvo, a naročito kada su na čelu nekadašnji vrhunski studenti Univerziteta u Banjaluci.

- Ono što je važno, da u toj saradnji naši studenti dobijaju bolje uslove za studiranje, dodatna znanja, a i profesori i istraživači. Sa druge strane, institucije sa kojima sarađujemo dobijaju dobre kadrove koje mi ovde školujemo, rezultat takve saradnje je i ovaj multimedijalni kabinet - istakao je Milenko Krajišnik dekan Ekonomskog fakulteta, Banjaluka.

Ulaganjem u obrazovanje mladih, ulažemo u jaču i stabilniju Srpsku. Stručnjaci, ali i oni koji će to tek da postanu najbolji su ambasador naše Republike širom svijeta.