latinica  ћирилица
01/05/2014 |  10:17 | Autor: RTRS

Kodarove satire i karikature plijene pažnju

Veb dizajner RTRS-a Darko Samardžić Kodar poznat je kao ilustrator, karikaturista, aforističar i satiričar. Na konkursu Prvoaprilskih dana šale u Mrkonjić Gradu, Samardžićeva priča "Američka muva", najviše se svidjela žiriju od 35 pristiglih radova. Osim vrijednih priznanja, koje je dobio za svoj talenat, Darku se pružila i prilika da crta karikature za jednu predsjedničku kampanju u Americi.

Kodarovo interesovanje za umjetnički likovni izraz počelo je devedesetih godina, u tragično vrijeme na ovim prostorima, kada počinje da piše satiru, romane, crta karikature... U to vrijeme, širom su mu se otvorila vrata Amerike. Međutim, kroz njih nije prošao.

Njegov prijatelj u Kanadi je Kodarove karikature svjetskih i američkih događaja publicirao, što je imalo veliki odjek. Ubrzo je uslijedio i poziv da radi za Amerikance iz Kanade u izbornoj kampanji za Kliontona i Dola i preseli se "preko bare".

Kodar za svoju karikaturu kaže da uglavnom ima satirični aspekt, ali i umjetnički, jer se u radu bazira i na umjetničke karakteristike. 
Kako dodaje, sa satiričarima nikada nema šale, jer one odmah završe na hartiji. U svemu pronalaze inspiraciju, bezmalo sve posmatraju "satiričnom dioptrijom" .

Darkovu inspiraciju, odlično iskazanu riječima, prepoznao je i "Klub umjetničkih duša" iz Mrkonjić Grada. Na konkursu za "Prvoaprilske dane šale", najbolju satiričnu priču o temi "Koliko smo (pro) pali", Darko je osvojio prvo mjesto, satiričnom pričom "Američka muva". Nagrađenu priču napisao je  za dva sata.

"Američka muva je nastala iz ideje da opišem to neko američko poimanje svijeta koje sve više ulazi u naše društvo. Muva kao muva, to je Holivud muvi-film, ona je simbol onog što američki marketing prenosi na cijeli svijet. Izgleda da ta muva postala dosadna i komična, pa se morala primijetiti", kaže Kodar.