latinica  ћирилица
15/05/2014 |  19:39 | Autor: SRNA

KC Banjaluka: Primljeno 27 pacijenata, očekuje se još

Klinički centar Banjaluka primio je do sada 27 pacijenata iz poplavljenih mjesta u Republici Srpskoj, a u narednih 48 časova očekuje se još najmanje 30, izjavio je direktor Centra Duško Račić.

Račić je rekao da su svi primljeni pacijenti iz poplavljenih područja zbrinuti i da se nalaze u stabilnom stanju, te da Klinički centar ima sve materijalne i ljudske resurse da odgovori ovoj situaciji.

"Јedan pacijent je primljen na Kliniku za kardio-vaskularne bolesti, a pacijentkinja koja je imala saobraćajnu nesreću u Doboju je zbrinuta na Klinici za neurohirurgiju, dok su ostali pacijenti uglavnom hemodijalizirani i nalaze se na Klinici za unutrašnje bolesti i Klinici za neurologiju", rekao je Račić novinarima.

On je dodao da je Klinički centar formirao krizni štab i da su udvostručili broj timova ljekara, medicinskih sestara i pratećeg osoblja, kao i da je oslobođeno više od 100 mjesta za pacijente iz poplavljenih mjesta.

"Apoteka Kliničkog centra je u potpunosti snabdjevena svim lijekovima i medicinskim potrošnim materijalom, a sve prateće službe su mobilisane. Apoteka je u kontaktu sa Dobojem i svu potrebnu pomoć ćemo da im dostavimo", rekao je Račić.

On je naglasio da redovan rad Kliničkog centra nije ugrožen vanrednim okolnostima i da se odvija nesmetano, uključujući i program transplantacije, koji je zakazan za sutra.

Šef Odjeljenja nefrologije na Klinici za unutrašnje bolesti Vlastimir Vlatković očekuje da će do kraja dana biti primljeno 40 hemodijaliznih pacijenata, dok se sutra očekuje još oko 25.

On je rekao da su svi pacijenti iz poplavljenih mjesta po prijemu pregledani i da im je dodijeljena topla hrana, garderoba i topli napici.

Prema njegovim riječima, u najtežem stanju bili su pacijenti iz Centra za dijalizu u Doboju, koji su primljeni potpuno mokri i promrzli.

"Oni su najprije smješteni na Kliniku za unutrašnje bolesti, a kada smo popunili kapacitete, nastavili smo sa paralelnim smještajem na Klinici za neurologiju. U dogovoru sa našim kolegama iz Centra za dijalizu ti pacijenti se pozivaju na redovan program hemodijalize, koja je, takođe, u stanju pripravnosti", rekao je Vlatković.

On je dodao da je stanje hemodijalize za sada u potpunosti pod kontrolom i da su pacijenti u stabilnom stanju.