latinica  ћирилица
21/05/2014 |  14:19 | Autor: Russia Today

Ruski gas ode Kinezima

Nakon 10 godina pregovora, ruski Gazprom i kineska CNPC konačno su potpisali istorijski sporazum o isporuci gasa koji će omogućiti najbrže rastućoj svjetskoj ekonomiji da prirodnim gasom drži korak za narednih 30 godina.
Vladimir Putin i Ksi Đinping slave "gasni posao vijeka" između Rusije i Kine - Foto: RT
Vladimir Putin i Ksi Đinping slave "gasni posao vijeka" između Rusije i KineFoto: RT

Ukupna vrijednost ugovora je 400 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler. Međutim, cijena gasa je kako je navedeno u dokumentu, ostala "komercijalna tajna".

Pod pretpostavkom da ukupna cijena ugovora uključuje samo troškove isporuke ruskog gasa, zatim 400 milijardi dolara, cijena znači da Kina platiti oko 350 dolara po 1.000 kubnih metara. Isporuka će biti vezana za cijene nafte na tržištu, rekao je Putin u Šangaju.

Infrastruktura investicija sa obje strane će biti veća od 70 milijardi dolara, a predstavljaće najveći svjetski građevinski projekat, u koji će Rusija uložiti 55 milijardi, Kina 22 milijarde dolara. To je najveći ugovor Gazproma do sada.

Rusija će snabdijevati Kinu sa 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko istočnog Sibira. "Pover" cjevovod prelazi teritoriju Sibira i doseže do sjevernih kineskih regiona. 

Memorandum o razumijevanju je potpisan u prisustvu ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Ksi Đinpinga, tokom drugog dana Putinove dvodnevne državne posjete Šangaju.