latinica  ћирилица
09/06/2014 |  13:16 | Autor: RTRS

Doboj: U skupštini traženi odgovorni za poplave

Načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Goran Đurković rekao je da u izvještaju o poplavama koji je danas predstavljen u Skupštini grada ima mnogo nelogičnosti i netačnosti, te da on nije dobio poziv da na ovoj sjednici prezentuje izvještaj o radu policijskih stanica.

Đurković je ocijenio da izvještaj o poplavama koji je predstavljen u Skupštini grada Doboj nije kompletan bez izvještaja CЈB, te dodao da ne zna zašto nije pozvan da ga predstavi.

On smatra da je svojim izvještajem mogao dati potpuniju i korisniju sliku situacije s obzirom na to da su pripadnici CЈB Doboj u najvećoj mjeri bili angažovani na spašavnju ugroženih građana i čišćenju grada nakon poplava.

Đurković je pojasnio da je bilo zahtjeva pojedinih odbornika da izvještaj CЈB bude uvršten u dnevni red, ali su oni odbijeni.

"U izvještaju, koji je danas prezentovan na sjednici Skupštine grada Doboja, ima dosta nelogičnosti i netačnosti. Izvještaj nije potpun i ne oslikava pravo stanje - prije, tokom i nakon poplava", pojasnio je Đurković.

Božović, Elez: Upozorenje o poplavama dostavljeno na vrijeme

Direktor Hidrometeorološkog zavoda RS Zoran Božović rekao je danas u Doboju da su svi građani i lokalne vlasti, koji su htjeli da se informišu o vremenskim prilikama i poplavama, mogli da na vrijeme dobiju prave informacije o tome.
Božović je podsjetio da je Zavod 9. maja, nakon prvog poplavnog talasa u Republici Srpskoj, Republičkoj upravi civilne zaštite najavio velike padavine za period od 13. do 17. maja.

On je rekao novinarima da je na sastanku sa rukovodstvom Civilne zaštite RS 12. maja dogovoreno da sve informacije o poplavama Zavod šalje Civilnoj zaštiti, a Civilna zaštita da informiše svoje regionalne centre.

Božović, koji je zajedno sa vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Veseljkom Elezom došao danas u Doboj da odbornike Skupštine grada upozna o hidrološkim i meteorološkim aspektima poplava u Republici Srpskoj, naveo je da odbornici nisu htjeli da ih prime.

"Stav odbornika je da ne žele da nas prime i da čuju našu informaciju. Mislim da griješe, jer je situacija bila veoma teška. Padavine su bile obilne i zabilježene su istorijske vrijednosti, kako padavina, tako i vodostaja rijeka", naglasio je Božović.

On je napomeno da je to posebno bilo izraženo u Doboju, gdje je postignut istorijski maksimum, tako da je rijeka Bosna, za nepunih 24 časa narasla pet i po metara, a maksimalni vodni talas iznosio je 721 centimetar. Božović je naveo da su sve informacije bile dostupne i na internet stranici Hidrometeorološkog zavoda, gdje je broj posjeta dnevno iznosio i do 15.000.

Elez je podsjetio da je Republička uprava civilne zaštite prvo upozorenje regionalnim centrima poslala 30. aprila na osnovu prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a drugo 12. maja, da bi preduzeli mjere da ne dođe do poplava.

On je rekao da je Civilna zaštita u Doboju primila upozorenje, ali da ne zna da li je po tom pitanju išta uradila.

 Usvojena odluka o oslobađanju od zakupnine

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada Doboj usvojena je odluka o oslobađanju od zakupnine za korištenje poslovnih prostorija garaža i javnih površina u vlasništvu grada. Izmijenjena je odluka o gradskim administrativnim taksama, tako da su privrednici u narednom periodu oslobođeni troškova za spise i radnje u postupcima pokrenutim zahtjevom za saniranje štete nastale na nepokretnoj i pokretnoj imovini uzrokovanoj poplavom, te privremenog ili trajnog prestanka rada radnje ili djelatnosti. Odbornici su usvojili i odluku o izradi elaborata o zaštiti od poplava na području užeg dijela grada Doboja.