latinica  ћирилица
16/08/2014 |  14:43 | Autor: SRNA

Bijeljina: Otvorena obnovljena Atik džamija

U Bijeljini je danas svečano otvorena obnovljena Sultan Sulejmanova Atik džamija, najveća i najstarija u ovom gradu.

Na otvaranju, kojem je prisustvovalo oko 3.000 vjernika Bijeljine, Tuzle, Zenice, Sarajeva, Zvornika, Srebrenice, kao i onih koji su došli iz inostranstva, upriličen je prigodan duhovno-kulturni program.

Muftija tuzlanski Vahid Fazlović rekao je na otvaranju da je ovo veliki dan, kako za tuzlansko muftijstvo, tako i za Medžlis Islamske vjerske zajednice Bijeljina. Zahhvalio je svima koji su pomogli izgradnju džamije, kao i onima koji su došli da uveličaju ovaj skup.

Gost na otvaranju Atik džamije bio je i ambasador Turske u BiH DŽihad Erginaj koji je rekao da je današnji događaj izvanredan primjer multikulturalnosti na ovom području.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da današnji čin predstavlja primjer demokratije, poštivanja ljudskih prava i ravnopravnosti svih koji žive u ovom gradu.

Obnova Atik džamije u centru Bijeljine počela je 2002. godine, a u funkciju je stavljena 2005. Do danas, kada je svečano proglašena otvorenom, izvođeni su dodatni radovi na izgradnji pomoćnih objekata oko džamije. U obnovi džamije učestvovali su mnogi pojedinci, udruženja, institucije.

Svečanosti u Bijeljini prisustvovali su potredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić, delegacija turske Ambasade u BiH, zvaničnici Islamske zajednice u BiH, muftije iz inostranstva, rukovodstvo grada Bijeljina, veliki broj Bijeljinaca iz dijaspore i vjernika iz cijele BiH.