latinica  ћирилица
17/08/2014 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Vanredno stanje u Fergusonu

Američka policija ispalila je jutros dimne bombe na oko 150 ljudi koji su odbili da se povuku sa ulica grada Fergusonu u saveznoj državi Misuri, iako je prethodno u tom gradu uvedeno vanredno stanje i policijski čas.
Vanredno stanje u Fergusonu - Foto: REUTERS
Vanredno stanje u FergusonuFoto: REUTERS

U Fergusonu se već nedjelju dana odvijaju masovni protesti građana zbog incidenta u kojem je jedan bijeli policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera, prenijela je agencija AP.

Većina demonstranata se mirno povukla sa ulica prije stupanja na snagu policijskog časa u ponoć po lokalnom, odnosno sedam časova ujutro po srednjeevropskom vremenu, ali se njih 150 zadržalo na ulici prkoseći policiji. Oni su uzvikivali slogane i provocirali policajce, a neki su vikali kako neće poštovati policijski čas.

Policija ih je upozorila da će biti uhapšeni ako se ne povuku, a zatim su ispalili dimne bombe, poslije čega su se preostali demonstranti, povukli.

Guverner Misurija DŽej Nikson proglasio je sinoć vanredno stanje i uveo policijski čas u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa. Policijski čas stupa na snagu u ponoć i traje do pet časova ujutru.

Nikson je ovim povodom rekao da država ne može da dozvoli "nekolicini lopova" da ugroze zajednicu i da mir mora biti uspostavljen, kako bi pravda bila zadovoljena. Nikson je dodao i da Ministarstvo pravde i na desetine agenata FBI rade na istrazi ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna, prenščele su agencije.

Policija u Fergusonu je dan ranije saopštila da je ubijeni mladić bio osumnjičen za pljačku prodavnice, a objavljene su i fotografije na kojima je tamnoputi muškarac obučen poput Brauna gurnuo trgovca u prodavnici koji je pokušao da ga zaustavi.

Ubistvo Brauna izazvalo je masovne nerede u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, a podiglo je na noge i čitavu američku javnost.

Do novih nemira na ulicama Fergusona je došlo uprkos apelu Braunove porodice da u tom gradu bude uspostavljen mir. Oni su dodali da njihov sin nije bio savršen, ali su, takođe, kritikovali, kako navode, "pokušaj policije da opravda ubistvo izvršeno u stilu egzekucije".

Policija je kasnije saopštila da policajac koji je ubio mladića nije znao da je on osumnjičen za pljačku radnje.