latinica  ћирилица
17/08/2014 |  12:41 | Autor: SRNA

Cvijanovićeva u Nevesinju: Nepovratna sredstva boračkim kategorijama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Nevesinju 50 rješenja o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, čija je ukupna vrijednost 395.000 KM.

Cvijanovićeva je napomenula da je prethodno dodijeljeno sedam rješenja i novčana sredstva koja su uplaćena u iznosu prema ranije utvrđenim kriterijumima, te najavila da će program stambenog zbrinjavanja do kraja godine biti završen na području cijele Republike Srpske.

"Moja poruka je uvijek ista - ne postoji materijalna nadoknada koja može nadomjestiti gubitak ljudi i njihovih porodica, ali institucije reaguju na adekvatan način u skladu sa ekonomskim mogućnostima", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je napomenula da je riječ o proritetnim grupacijama u društvu o kojima se mora voditi računa, bilo da je riječ o stambenom zbrinjavanju ili drugim potrebama koje su, kako je rekla, velike.

Cvijanovićeva je dodala da je Vlada Republike Srpske intenzivirala i zapošljavanje djece iz ovih kategorija stanovništva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se privodi kraju program potpunog stambenog zbrinjavanja u Srpskoj čija je realizacija počela 2008. godine, dodajući da je trebalo da program traje još nekoliko godina, ali je odlučeno da bude okončan ove godine.

"Trenutno se u Republici Srpskoj gradi 621 stan, dok će preostalih stotinu biti ugovoreno i gradiće se u narednih mjesec-dva", rekao je Đokić, navodeći da će 1.623 porodice dobiti nepovratna novčana sredstva za potpuno stambeno zbrinjavanje, čime će biti završen ovaj program kojim je planirano da 5.606 porodica bude potpuno stambeno zbrinuto.

On je istakao da je ovo jedan od najhumanijih programa koji provodi Vlada Republike Srpske.

"Vrlo smo ponosni na ovaj program jer smo omogućili da prema porodicama koje nose najveću zaslugu za trajanje Srpske pokažemo solidarnost i odgovornost i da im ublažimo tegobe", rekao je Đokić i ponovio da materijalne vrijednosti ne mogu nikada nadomjestiti gubitke, ali da poštovanje prema njima ostaje trajna orijentacija.

CVIЈANOVIĆ SA KOALICIONIM PARTNERIMA U NEVESINjU

Koalicija SNSD-SP-DNS radila je i ubuduće će raditi u interesu građana Republike Srpske, od kojih se očekuje podrška zajedničkim kandidatima na predstojećim izborima, poručeno je u Nevesinju sa današnjeg sastanka međunarodnog sekretara SNSD-a Željke Cvijanović sa koalicionim partnerima sa područja ove opštine.
Sastanku je prusustvovao i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, koji je nakon sastanka istakao da je riječ o odgovornoj koaliciji koja je postigla i rekord po tome što je uspjela da se održi više od 13 godina i koja i dalje radi u najboljem interesu za građane Republike Srpske.

Govoreći o izbornim očekivanjima, Đokić je istakao da je u potpunostu uvjeren u pobjedu kandidata koalicije za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

"Vjerujem u potpunu podršku građana Srpske, zbog toga što smo prethodnih godina vrlo odgovorno, posvećeno i u interesu stanovništva vršili vlast u republici, u čemu su poseban doprinos dali Dodik i Cvijanovićeva obavljajući svoje funkcije", rekao je Đokić.

On je rekao da i na osnovu budućih planiranih aktivnosti od građana mogu zatražiti potpunu podršku.

U BiH MALO ŠTA FUNKCIONIŠE KAKO TREBA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ne odobrava odlaske niti učešće državljana BiH na stranim ratištima, jer to nosi određene rizike. Komentarišući nepoštivanje Zakona o zabrani odlaska na inostrana ratišta, Cvijanovićeva je poručila da zakoni moraju da se poštuju i jednako važe za sve.

Ona je rekla novinarima da u BiH malo šta funkcioniše kako treba, a ono što funkcioniše ne odražava uvijek interese sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Prema njenim riječima, to je nešto na čemu će se morati raditi.

U BiH je krajem juna stupio na snagu Zakon o zabrani odlaska državljana BiH na inostrana ratišta.