latinica  ћирилица
17/08/2014 |  20:02 | Autor: SRNA

SDS i SNSD o podsticajima za poljoprivredu

Srpska demokratska stranka će, ukoliko dođe na vlast, povećati sredstva za poljoprivredu koja sada iznose 60 miliona KM, zato što se novac mora ulagati tamo odakle će biti izvršen njegov povrat, izjavio je danas narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Stanić je rekao novinarima u Banjalucu da SDS neće vršiti podsticaje u poljoprivredi na način kako se to sada radi, navodeći kao primjer da su tri najveća korisnika podsticajnih sredstava "Farmalend", Poljoprivredno dobro "Semberija" i "Planinsko dobro" Nevesinje "zreli za restituisanje ili za stečaj i da su dužni mnogo više nego što je njihova vrijednost".

Stanić je naveo da samo "plavi dizel" može biti posticaj u vidu robe, dok sve ostalo treba da bude podsticaj u novcu.

Prema njegovim riječima, SDS će, ako dođe na vlast, usvojiti i zakon o podsticajima u poljoprivredi da bi proizvođači mogli dugoročno da računaju na određene vrste podsticaja i u skladu sa tim da organizuju svoj razvoj.

"Јedna od naših mjera je i da se zemljište mora obrađivati, jer se ogromne površine ne obrađuju, a to zemljište korovi ono koje se obrađuje. Da bi se to realizovalo neophodne su izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu", naveo je Stanić.

On je rekao da će SDS podsticati poljoprivredne kapacitete onda kada se izvrše bilansi potreba, te da će regulisati pitanja u vezi sa sistemom koncesija kroz promjenu regulative koja tretira tu oblast.

Stanić je istakao da je neophodno usklađivanje proizvodnje sa prehrambeno- prerađivačkom industrijom, kao i nastavak aktivnosti na sertifikovanju domaćih laboratorija za pregled prehrambenih proizvoda namijenjenih za izvoz.

SNSD: VIŠESTRUKO POVEĆANA IZDVAЈANjA ZA POLjOPRIVREDU

SNSD je u odnosu na vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a višestruko povećao izdvajanja za podršku poljoprivredi iz budžeta Republike Srpske, godišnji prosjek iz njihovog vremena bio 22 miliona KM, dok je iz vremena vlada SNSD-a nepunih 70 miliona KM, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini.

Ovaj odbor je povodom današnje konferencije za novinare narodnog poslanika SDS-a Miladina Stanića upitao da li "Stanić potcjenjuje poljoprivrednike i misli da oni ne znaju da je Vlada Republike Srpske prošle godine prvi put izdvojila novac iz budžeta za `plavi dizel` poljoprivrednicima u Republici Srpskoj".

"Kada je riječ o koncesijama, tačno je da ima sudskih sporova, ali treba naglasiti da su svi vezani za koncesione ugovore koji su brzopletno potpisani za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a, a neposredno prije dolaska SNSD-a na vlast", navodi se u saopštenju.

Iz bijeljinskog SNSD-a ističu da Staniću, kada je riječ o njegovoj izjavi u smislu uništenja Poljoprivrednog dobra "Semberija", preporučuju "da se kloni Semberije", a radnicima "da se ne osvrću na navode" Stanića.

"Nakon ovakvih izjava visokih funkcionera SDS-a, uvjereni smo da građani Republike Srpske neće dozvoliti da budu ni blizu, a kamoli da vrše vlast u Republici Srpskoj", dodaju iz SNSD-a Bijeljina.

Stanić je danas rekao da će SDS, ukoliko dođe na vlast, povećati sredstva za poljoprivredu koja sada iznose 60 miliona KM, zato što se novac mora ulagati tamo odakle će biti izvršen njegov povrat.