latinica  ћирилица
21/08/2014 |  08:15 | Autor: SRNA

Izvedena neuspješna vojna operacija za spas novinara DŽejmsa Folija

Američka vojska izvela je neuspješnu tajnu misiju u Siriji za oslobođenje američkog novinara DŽejmsa Folija i drugih američkih talaca, izjavili su danas američki zvaničnici.

 Komentari američkih zvaničnika objavljeni su nakon što se na internetu pojavio snimak na kojem militanti iz organizacije "Islamska država" odsijecaju glavu Foliju zbog, kako se navodi", američkih udara iz vazduha na njihove saborce u Iraku.

U saopštenju, Pentagon navodi da su SAD "nedavno izvršile operaciju pokušaja oslobođenja određenog broja američkih talaca u Siriji".

"Operacija je izvedena iz vazduha i na kopnu, a usmjerena je bila na određenu mrežu otmičara unutar `Islamske države`. Na žalost, misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili na lokaciji na koju je upad bio usmjeren", ističe se u saopštenju u kojem nije navedeno da li je operacija bila usmjerena na izvlačenje Folija, koji je otet u Siriji u novembru 2012. godine.

Međutim, neimenovani višerangirani zvaničnici iz administracije američkog predsjednika Baraka Obame potvrdili su da je operacija izvedena radi spašavanja Folija.

Obama je osudio Folijevo ubistvo kao "čin koji je šokirao svijest cijelog svijeta".

On je militante iz "Islamske države", koja pod kontrolom drži velike dijelove Sirije i Iraka", uporedio sa "rakom", ističući da je njihova ideologija "propala".

Organizacija "Komitet za zaštitu novinara" izrazila je veliku zabrinutost za sve novinare koji se još nalaze u rukama militanata, opisujući Siriju kao "najopasnije mjesto na svijetu za obavljanje novinarskog posla".