latinica  ћирилица
21/08/2014 |  15:40 | Autor: RTRS

Sjednica Vlade Srpske

Vlada Republike Srpske donijela je u Banjaluci, Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 100.000,00 KM za nabavku kohlearnih implantata ЈZU Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banja Luka.
74. sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
74. sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Navedeni implanti su predviđeni za ugradnju pacijentima – djeci do 5 godina starosti, po listi čekanja koju je sačinila Klinika za uho, grlo i nos Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka.

 Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava AD "Fabrika šećera", Bijeljina na ime podsticajnih sredstava za intervencije na tržištu i vanredne potrebe i pomoći u iznosu od 95.390,00 KM.

Potrebna je pomoć za pokretanje aktivnosti za revitalizaciju do i preuzimanja daljeg finansiranja od strane novog strateškog partnera. Prema specifikaciji dostavljenoj od strane podnosioca zahtjeva, AD „Fabrika šećera“ Bijeljina, neophodna finansijska sredstva su u iznosu od 95.390,00 KM od kojih je 48.800,00 KM na ime pomoći radnicima a ostatak sredstava za potrošni materijal i ostale troškove poslovanja.

Vlada Srpske donijela je Uredbu o načinu procjene, uslovima i načinu prodaje i davanja u zakup nekretnina i naplati potraživanja kojim upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske.

Ovom uredbom uređuje se način procjene, uslovi i način prodaje, davanja u zakup nekretnina i naplata potraživanja kojima upravlja Fond kao i troškovi postupka.

Prodaja i davanje u zakup nekretnina kojim upravlja Fond vrši se putem javnog poziva, na način koji obezbjeđuje najbolju zaštitu interesa Republike Srpske, a da se pri tom obezbijedi potpuna informisanost i dostupnost neophodnim podacima potencijalnih kupaca.

Vlada je usvojila Nacrt Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj za period od 2014. do 2020. godine.

Ovom strategijom teži se postizanju bolje saradnje svih subjekata koji su uključeni u suzbijanje zloupotreba opojnih droga, kako unutar organa vlasti, tako i između organa vlasti i nevladinog sektora koji se bavi ovom problematikom.

Iz tog razloga ova strategija predviđa ključna polja djelovanja, a to su: smanjenje potražnje za opojnim drogama, smanjenje ponude opojnim droga, unapređenje aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te unapređenje aktivnosti na polju međuenitetske, regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici za 2014. godinu.

Vlada RS upoznala se sa Informacijom o Projektu uređenja plovnog puta rijeke Save i usvojila Informaciju o procesu programiranja sredstava u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) - 11. poziv.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da Vladu RS redovno izvještava o postupcima apliciranja i odobravanja projekata koji se finansiraju iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za period 01.01-30.06.2014. godine.

 Izvještaj će biti dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Vlada RS donijela je rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica na utrošak novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 243.000,00 KM

Daje se saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske za utrošak novčanih sredstava, sa pozicija: Kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku (88.000,00 KM), Kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Federaciju BiH (10.000,00 KM), Doznake za rješavanje problema interno raseljenih lica (78.000,00 KM), Doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku (67.000,00 KM).