latinica  ћирилица
24/08/2014 |  13:55 | Autor: SRNA

Potreban efikasniji rad Protivgradne zaštite

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić izjavio je da je Vlada Srpske spremna da se do kraja godine stvore uslovi za efikasniji rad Protivgradne preventive, Republičkog HMZ i "Voda Srpske".

Ministar Mirjanić je istakao da će do kraja godine biti realizovan najveći dio aktivnosti oko uvezivanja u jedan sistem svih institucija iz oblasti hidrologije, meteorologije, seizmologije, upravljanja vodama, gradoodbrane i pratećih institucija.

"Ova godina je izuzetna po veličini štete od grada i poplava i moramo biti spremni da do kraja godina štete svedemo na minimum", rekao je Mirjanić u Novoj Topoli, gdje je prisustvovao sastanku predstavnika Protivgradne preventive Srpske i Republičkog hidrometeorološkog zavoda. On je dao nalog predstavnicima Protivgradne preventive i RHMZ da u narednoj sedmici dostave podatke šta je potrebno za poboljšanje rada ove djelatnosti.

Pomoćnik direktora RHMZ Igor Kovačić rekao je da dugoročne vremenske prognoze za naredni period nisu zadovoljavajuće.

"Prema dugoročnim prognozama, septembar i oktobar biće kišni, a novembar i decembar sušniji i topliji", rekao je Kovačić.

Protivgradna preventiva RS ove godine dejstvovala je 30 dana, ispalivši 1.230 raketa, što je apsolutni rekord u odnosu na ranije godine. Do kraja sezone ovo preduzeće raspolaže dovoljnim brojem raketa i očekuje se pet gradoopasnih dana.

Konstatovano je da će ove i naredne godine biti okončana modernizacija Protivgradne preventive Srpske na teritoriji cijele Republike, a investicija je vrijedna 20 miliona KM.