latinica  ћирилица
09/09/2014 |  15:31 | Autor: TANЈUG

Vučić u Kini o izgradnji pruge Budimpešta-Beograd

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju, a tema je bila i izgradnja pruge Budimpešta-Beograd o čemu bi dogovor trebalo da bude postignut sutra sa kineskim premijerom Li Kećangom.
Vučić u posjeti Kini - Foto: TANЈUG
Vučić u posjeti KiniFoto: TANЈUG

Vučić je posjetu Kini počeo sastancima u Tjenđinu sa predstavnicima kineskih željezničkih kompanija, zatim Mašinske korporacija CNEEC, kao i ZTE telekomunikacijske kompanije.
"Vi znate da većinu naših puteva danas grade kineske kompanije. Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije CRČ, koja treba da izgradi prugu Beograd - Budimpešta i očekujem da to sutra bude dogovoreno sa premijerom Lijem" rekao je Vučić.
Kako je naveo postoji saglasnost da gradimo brzu prugu od 300 km na sat, a mi smo rekli da po ovom pitanju imamo dva ograničenja.
"Prvo je da nemamo vremena za čekanje i da izgradnja ne može da traje 10 godina. Naša molba je da to traje najviše 3 godine, a kineska strana je obećala da će se pridržavati tog roka. Drugi problem su državne garancije. Stoga smo tražili više različitih koncepata - privatno javno partnerstvo, koncesije i druge načine, samo da javni dug što manje opteretimo�, naglasio je premijer Vučić.
Vučić je precizirao da će konačnu odluku imati sutra posle sastanka sa premijerom Lijem.
"Јa sam rekao da ne smijem da se vratim u Beograd bez obećanja premijera Lija da će posjetiti Beograd i da će organizovati skup šesnaestorice iz Centralne i Istočne Evrope. To bi bio najveći skup u našoj zemlji u posljednjih 30-40 godina" rekao je Vučić.
On je dodao da ukoliko to prihvati kineski premijer da bi tada mogao i da otvori most Zemun-Borča, "a istovremeno bismo mogli da sa mađarskom stranom potpišemo ugovor i da od proljeća počnemo sa izgradnjom pruge".

Vučić i članovi delegacije Srbije razgovarali su sa kineskim privrednicima i o razvoju srpske telekomunikacione mreže i moguće saradnje sa Telekomom Srbije oko 4G mreže, kao i o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba, kompleksu Termoelektrane Kolubara i njihovoj zainteresovanosti da investiraju u energetski sistem Srbije.
Predsjednik CNEEC kompanije Јin Čunšeng istakao je da su razgovori sa premijerom Vučićem bili efikasni i konkretni.

"Razgovarali smo o tri projekta, koji će biti realizovana u tri različite faze" rekao je Čunšeng koji je precizirao da je riječ o projektu Industrijska zona Stublenica - Ub o čemu je ugovor potpisan u januaru i da je urađen master plan.
Kako je naveo radovi treba da počnu na proljeće sljedeće godine, a u planu je otvaranje između 10 i 15 hiljada radnih mjesta i realizacija investicija u vrijednosti od oko milijardu i dvjesta miliona dolara.

"Mi smo predsjedniku srpske vlade dali tehnički predlog za rekonstrukciju termoelektrane Veliki Crljeni, mi je zovemo Kolubara A. Započeli smo i razgovore o eventualnoj zainteresovanosti za Kolubaru B" kazao je on.
Čubšeng je kazao i da je treći projekat pismo o namerama o ulaganju u preduzeća IMR, DMB i IMT, tri fabrike u okviru mašinske industrije.
"Kompanija CNEEC je mašinska korporacija, najveći proizvođač traktora u Kini i mi smo zainteresovani da pod srpskim imenom, a sa našom novom tehnologijom, pravimo traktore u Srbiji," naglasio je Јin Čunšeng.
Tokom dvodnevne posjete, navedeno je u saopštenju, delegacija Srbije, imaće sastanke sa 10 velikih kineskih kompanija i posjetu jednoj kineskoj kompanije i naznačeno da kineske firme pokazuju veliki interes za razvijanje poslova u Srbiji.