latinica  ћирилица
10/09/2014 |  08:41 | Autor: Agencije

Putin i Porošenko o rješenju sukoba

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom istakao da je Moskva rješena da nastavi da doprinosi pronalaženju mirnog rješenja sukoba na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

 

 

Do razgovora Vladimira Putina i Petra Porošenka, jednog od mnogih između dva lidera u posljednje vrijeme, dolazi u atmosferi održavanja krhkog primirja između snaga Kijeva i proruskih aktivista, uprkos sporadičnim okršajima, prenosi AFP.

Putin i Porošenko su istakli koliko je značajno da obje strane u konfliktu nastoje da obezbijede trajno primirje, stoji u saopštenju Kremlja.

Napominje se i da su dvojica predsjednika razgovarala o ekonomskim odnosima između dvije zemlje koji su opali na najniže grane otkad je izbila kriza.

Prekid vatre između Kijeva i proruskih snaga, dogovoren u petak, uspješno se održava, mada ima informacija o minobacačkim napadima i sporadičnom puškaranju u nekim oblastima, na primjer oko donjeckog aerodroma i u Lugansku, saopštila je portparolka Stejt departmenta Meri Harf.

Ona je istakla da će SAD nastaviti da prate situaciju na istoku Ukrajine. Amerikanci su spremni da uvedu dodatne sankcije Rusiji, ali će odluka o tome "zavisiti od situacije na terenu u narednih nekoliko dana", napominje Harfova, a prenosi AFP.

Uprkos prekidu vatre, članice EU u srijedu će ponovo razgovarati o tome kada će primijeniti nove sankcije protiv Rusije, saopštili su zvaničnici Unije.

Među članicama je došlo do nesuglasica oko toga u kolikoj mjeri uvođenje ovih sankcije treba da zavisi od prekida vatre u Ukrajini.

U principu je dogovoreno da nove sankcije budu uvedene u ponedjeljak, ali je, prema riječima Hermana van Rompeja, predsjednika Evropskog savjeta, "EU spremna da djelimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu".

Među protivnicima uvođenja novih sakcija prednjačila je Finska. Na kraju su Finci ipak glasali za sankcije, ali tek nakon dogovaranja mehanizma za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.