latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:17 | Autor: RTS

Vučić i Li dogovorili samit u Beogradu

Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope biće održan u decembru u Beogradu, a organizatori će biti Srbija i Kina, dogovorili su se premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećang, saznaje RTS. Vučić se sa Li Kećangom sastao u Tjenđinu, gdje učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.
Aleksandar Vučić i Li Kećang - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Li KećangFoto: TANЈUG

Premijer Aleksandar Vučić kaže za RTS da je predstojeći samit izuzetno važan za Srbiju, jer će to biti prvi put poslije 1986. godine da kineski premijer dolazi u Beograd. Pored toga, dolazi još 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope, ističe Vučić i ocjenjuje da najmanje 35 godine nije bilo takvog skupa na teritoriji Republike Srbije.

 "To pokazuje koliko Srbija postaje važna i da smo svojim odgovornim vođenjem nezavisne politike, ali i principijalnim ponašanjem uspjeli da stvorimo takvu vrstu podrške i takvu vrstu odnosa velikih zemlja i takve sile kao što je Kina", naglašava srpski premijer.

Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

To će, ocjenjuje premijer, značiti dalji razvoj infrasturkture u Srbiji.

"Premijer Li je pokazao razumijevanje visine javnog duga u Srbiji i vjerujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara", napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao i da mu je Li prenio da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd spoji sa Solunom i pirejskom lukom.

Srpski premijer napominje da je uputio poziv kineskim investitorima, ne samo firmama koje rade infrastrukturne projekte, da učestvuju u procesu privatizacije u Srbiji. Uvjeren je da će bar nekoliko preduzeća kupiti kineske kompanije i ističe da su kineski investitori dobrodošli na srpsko tržište.

Kineski premijer prihvatio je i Vučićev poziv da u decembru zajedno otvore most Zemun - Borča.

"Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri. Čvrsto tradicionalno prijateljstvo, kao i čvrsti temelji na političkom nivou su ono što nas spaja. Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom", istakao je prilikom susreta Kećiang.

Srpski premijer je razgovarao i sa predstavnicima kompanije CRBC, koja u Srbiji gradi most Zemun - Borča, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić se tokom dana susreo i sa predstavnicima državne industrijske korporacije "Norinko", 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svijetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom nafte i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.