latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:56 | Autor: Agencije

Štrajk pilota Lufthanze na aerodromu u Minhenu

Piloti najvećeg njemačkog avioprevoznika, Lufthanze, najavili su za danas novi štrajk na aerodromu u Minhenu ozbog spora sa upravom aviokompanije oko penzionog programa.
Avion Luftanse - Foto: RTRS
Avion LuftanseFoto: RTRS

 


Sindikat pilota ""Ferejnigung kokpit" pozvao je na obustavu rada na minhenskom aerodromu, drugoj najprometnijoj vazdušnoj luci u Njemačkoj, od 10 časova ujutru do 18 sati popodne, prenijele su agencije.
"Pošto rukovodstvo Lufthanze do sada nije dostavilo prihvatljivu ponudu, osjećamo se primoranim da pokrenemo nove mjere", navodi se u saopštenju sindikata, i podvlači da su piloti spremni na postizanje sporazuma kako bi se izbjegao štrajk.

Zaposleni u Lufthanzi već su održali dva štrajka upozorenja, od kojih je prvi uslijedio krajem avgusta, a drugi prošlog petka na aerodromu u Frankfurtu.

Trodnevni štrajk pilota Lufthanse u aprilu doveo je do otkazivanja hiljada letova, što je kompaniju koštalo 60 miliona eura.

Prema važećim propisima, Lufthanzini piloti imaju mogućnost odlaska u prevremenu penziju već sa 55 godina, ali aviokompanija to sad želi da izmijeni i da podigne minimalne godine za odlazak u penziju, kao i da uključi pilote u finansiranje njihovih penzija.