latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:30 | Autor: SRNA

Zvaničnici SNSD sa Sindikatom: Prioritet veća zaposlenost

Delegacija SNSD-a u kojoj su bili predsjednik Milorad Dodik, potpredsjednik Igor Radojičić i međunarodna sekretarka Željka Cvijanović, razgovarala je danas sa Predsjedništvom Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je povećanje broja radnih mjesta u Republici Srpskoj prioritet i za SNSD i za aktuelnu vlast, koji je moguće ostvariti posredstvom reindustrijalizacije, kako stranim, tako i domaćim investicijama. On je rekao da neće biti smanjenja plata u narednom periodu i apelovao da poslovna zajednica poveća najnižu platu u Srpskoj.

"Moraćemo da podstičemo industrijalizaciju i reindustrijalizaciju nizom mjera, prije svega, finansijskom podrškom posredstvom IRB, ali i oslobađanjem od plaćanja poreza onih koji obnavljaju industriju i investiraju u razvoj novih tehnologija", rekao je Dodik.

Naglasio je da bi u narednom periodu stimulaciju trebalo da imaju poslodavci koji zaposle radnika sa evidencije zavoda, a na način da država preuzme od njih obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja za tog radnika na tri godine, ali da istovremeno pravo na zdravstveno osiguranje oduzme onima koji to pravo ostvaruju po osnovu nezaposlenosti, a pri tome rade na crno.

- Industriji treba dodati energetiku, ali i poljoprivredu, kao najvažnije oblasti koje mogu da u procesu izgradnje animiraju znatan broj novozaposlenih - rekao je Dodik.

On je naglasio da je namjera SNSD-a da izvrši određene izmjene u strukturi ministarstava u Vladi Srpske i da to ide u pravcu jačanja ministarstva privrede i ministarstva energetike.

Kada je riječ o korupciji, Dodik je rekao da niko ne spori da ona postoji, ali da se mora naglasiti da su nadležni organi radili i rade na rješavanju tog problema i preventivnim i represivnim mjerama.

- Ponosan sam na ono što je policija Srpske uradila do sada. Lideri smo u regionu kada je riječ o oduzetoj imovini stečenoj izvršenjem krivičnog djela - istakao je Dodik, napominjući da je u tom pravcu neohodna promjena sistema pravosuđa u Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da je na ovom sastanku bilo riječi i o zdravstvu u koje je prethodnih godina uloženo više od pola milijarde KM, izgrađeno 13 novih domova zdravlja i 286 ambulanti renovirano, izgrađena nova bolnica u Bijeljini, završava se gradnja nove bolnice u Nevesinju, a u narednih desetak dana biće potpisan ugovor o rekonstrukciji Univerzitetske bolnice KC Banjaluka u vrijednosti 85-90 miliona evra. Rekao je da će i dalje biti investicija u zdravstvu i penzijsko-invalidskom osiguranju. Naveo je da je ove godine iz redovnih prihoda smanjen dug Republike Srpske za sto miliona KM, a da naredne godine slijedi i smanjenje anuiteta kredita Srpske za 200 miliona KM.

Dodik je zahvalio Predsjedništvu Saveza sindikata Republike Srpske za današnji sastanak, ističući da cijeni sindikat kao organizaciju, ali i da je u svim politikama SNSD i aktuelne vlasti bio dominanatan visok stepen socijalne osjetljivosti.

Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da je rukovodstvu SNSD-a danas postavila ista pitanja kao i predstavnicima drugih političkih partija, a koja se tiču programskih politika sa kojima stranke izlaze na predstojeće izbore.

- Htjeli smo čuti kako će se to rješavati pitanje nezaposlenosti, koje se to prilike nude onima koji čekaju na zapošljavanje i da li će moći zaraditi platu od koje će moći da žive i da li će, ukoliko osvoje vlast, staviti na dnevni red zakon o radu - rekla je Mišićeva.

Naglasila je da u ovom trenutku ne postoji potreba donošenja novog zakona o radu, a da oni koji to iniciraju imaju ambiciju da krajnje pojeftine radnu snagu. Mišićeva je dodala da je predstavnike političkih partija, pa tako i SNSD-a, pitala i na koji će način rješavati probleme fondova PIO i zdravstvenog osiguranja, kako će rješavati pitanje korupcije, da li je potrebno mijenjati Inspektorat ili rad Poreske uprave, ali i kakav je njihov odnos prema MMF, te formiranju posebnog ministarstva rada i socijalne politike.