latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:44 | Autor: TANЈUG

Han novi evropski komesar za pregovore o pridruživanju

Austrijanac Јohanes Han će u novom sastavu Evropske komisije zamjeniti dosadašnjeg komesara za proširenje Štefana Filea, saopštio je danas novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker.

 Han će biti Evropski komesar za susjedsku politku i pregovore o pridruživanju a dužnost će preuzeti 1. novembra, nakon što imenovanje potvrdi Evropski parlament.

On je do sada obavljao fukciju komesara za regionalnu politiku.

Uprkos najavima da će iz naziva direktorata biti izbačena riječ "proširenje", portfelj je samo neznatno promijenio ime, pa će sada puni naziv biti "Direktorat za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju"

Han je doktor filozofije i iskusan funkcioner koji je u austrijskoj vladi vodio dva resora a u Evropskoj uniji bio komesar za regionalnu politiku.

Bio je među prvim funkcionerima EU koji su posjetili Srbiju poslije poplava u maju.

Odluku o njegovom imenovanju danas je saopštio novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker.

Han će naslijediti dosadašnjeg komesara za proširenje Štefana Filea na čelu Direktorata koji će se odsada zvati Direktorat za susjedsku politiku. Dužnost će preuzeti 1. novembra.

Rođen je u Beču 1957. godine. Doktor je filozofije, a školovao se na Bečkom univerzitetu.

Austrijska vlada formalno ga je nominovala za drugi mandat za evropskog komesara iz te zemlje početkom jula.
Funkciju komesara za regionalnu politiku obavljao je od 2010. godine.

Prije imenovanja na evropske funkcije, tri godine je bio ministar nauke u austrijskoj vladi i jednu godinu ministar pravosuđa.

Član je austrijske Narodne partije (OVP).

Han je aktivno podržavao Јadransko-jonsku inicijativu čiji je Srbija član, a bio je među prvim funkcionerima EU koji su posjetili Srbiju i BiH nakon katastrofalnih poplava maja ove godine.

Krajem tog mjeseca je boravio u Srbiji i razgovarao sa zvaničnicima i obišao područja pogođena poplavama.

Han, koji je u EK zadužen za Fond solidarnosti obišao je tada Obrenovac, Termoelektranu "Nikola Tesla" i Šabac. Prethodno je u Briselu izjavio da će Srbija za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć Evropske unije potpuno ravnopravno kao da je već članica Unije.