latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:58 | Autor: TANЈUG

Јunker predstavio novi sastav Evropske komisije

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker predstavio je danas novi sastav Evropske komisije koji se drastično razlikovati od starog ne samo po sastavu, već i po strukturi portfelja.

 

Glavna novina je što će umjesto dosadasnja četiri ravnopravna potpredsjednika Komisije,sada postojati "prvi potpredsjednik", a tu funkciju je dobio Frans Timermans, bivši šef holandske diplomatije.

"Prvi potpredsjednik će imati praktično ista ovlašćenja kao i ja i biće moja desna ruka", rekao je Јunker na konferenciji za medije u Briselu.

Pored toga, postojaće i četiri "superpotpredsjednika" bez portfeja sa zadatkom da nadziru komesare čiji se mandati prepliću.To su bivši premijeri Finske i Latvije Јirki Katanien i Valdis Dobrovskis, i bivši premijeri Estonije i Slovenije Andrus Ansip i Alenka Bratušek.

Zvanje potpredsjednika ima i Federika Mogerii, novoizabrana šefica diplomatije EU.

"Želeo sam da prevaziđem bunker mentalitet i ustanovim novi način kolaborativnog rada", rekao je Јunke, objašnjavajući izmjene u strukturi EK.

Direktorat za proširenje će se od sada zvati "direktorat za Evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju", a mandat je povjeren Austrijancu, Јohanesu Hanu dosadašnjem komesaru za istitucionalna pitanja.

Komesarjat za energetiku je podijeljen na dva direktorata, za energiju i globalno zagrjevanje, i za energetsko jedinstvo, a uveden je i "direktorat za bolju upravu", koji je pripao Britancu.

Važna funkcija komesara za ekonomska pitanja povjerena je francuskom socijalisti Pjeru Moskoviciju, ali je većina ostalih 27 članova EK, uključujući i Јunkera, zauzeli su pripadnici desnog centra, najjače grupe u Evropskom parlamentu.

Analitičari procjenjuju da će nova Јunkerova komisija biti pod jakim uticajem Berlina, jer praktično preslikava "veliku koaliciju" demohrišćana i socijalista u Njemačkoj.

Slična koalicija postoji i u EP, gdje njemački socijalista Martin Šulc predsjedava uz saglasnost partija desnog centra (EPP).

U sastavu Komisije biće devet žena, što je minimum koji je EP postavio da bi odobrio kandidate.

Parlament će tokom ovog i sljedećeg mjeseca po komitetima "saslušavati" buduće komesare, a o njima će glasati na plenarnoj sjednici krajem oktobra.

Dosad se u više navrata dešavalo da Parlament odbije predloženog kandidata, a nekoliko Јunkerovih izabranika mogli bi da imaju ozbiljnih problema da dobiju većinu.

Među njima je Bratušek, koja na snimku koji je ovih dana postavljen na "Јutjubu" pjeva italijansku partizansku himnu "Banđera rosa" i kliče komunizmu, što bi moglo da je košta desnih glasova.

Sa druge strane, španski kandidat Migel Arlas Kanjeta imaće protiv sebe koaliciju socijalista, liberala i zelenih, jer je u jednoj televizijskoj emisiji u maju izrazio nipodaštavanje prema ženama.

On je rekao da u debatama sa ženama namjerno prikriva svoju intelektualnu superiornost da ga one ne bi optužile za seksizam, što je izazvalo buru negodovanja u španskoj javnosti.

I konačno, mađarski kandidat za komesara Šandor Navračič će imati problema sa ljevičarima i liberalima, jer je kao minister pravde u vladi Viktora Orbana autorizovao represivne zakone koji su pravosuđe i medije stavili pod kontrolu Orbanove stranke.

Ako Parlament odbije kandidata za komesara, zemlja koja ga je nominovala onda mora da predloži nekog drugog.