latinica  ћирилица
10/09/2014 |  15:49 | Autor: TANЈUG

U Austriji spriječen odlazak dvije maloljetne djevojke u džihad u Siriju

Austrijska policija osujetila je nameru dvije 15-ogodišnje djevojke iz Beča da se upute u džihad u Siriju, nakon što je majka treće, 17-ogodišnje djevojke, koja je trebalo iz Graca da im se pridruži, posumnjala je o čemu se radi i alarmirala vlasti.

Policija nije željela da saopšti detalje, ali je poznato da su obje djevojke rođene u Austriji.

Dok je porodica iračkog porijekla jedne od 15-ogodišnjakinja u Austriji već dvije decenije druga devojka je odrasla u domu. Za sada je nepoznato kako su se djevojke radikalizovale.

Obje su, prilikom pokušaja napuštanja Austrije, bile odjevene po strogo islamskim pravilima. Ta činjenica, kao i to što su sa sobom ponijele mnogo prtljaga za navodni odmor, navela je majku njihove drugarice iz Graca da posumnja i pozove policiju.

Prilikom provjere ličnih podataka ispostavilo se da su obje devojke bile prijavljene kao nestale. One su policiji, kako prenosi dnevnik "Kronen cajtung“, rekle da su željele da putuju u Irak ili Siriju, a na pitanje šta ih vuče da idu na ratno područje one su odgovorile da im se ne sviđa u Austriji.

Djevojke, pošto su maloljetne, neće biti krivično gonjenje, jer kao takve one se tretiraju kao žrtve.

Policija, kako ističe Ministarstvo unutrašnjih poslova, trenutno istražuje koje je radikalizovao djevojke, da li je to bilo preko interneta ili preko lica koja žive u Austriji ili bilo gdje drugdje.

Djevojke su namjeravale da odlete u Tursku i potom pređu u Siriju.

Sredinom godine su dvije maloljetne djevojke bh. porijekla iz Austrije takođe napustile svoje porodice i otišle u Siriju da se bore za Islam. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da se trenutno u Siriji bori 142 lica iz Austrije, uključujući 12 žena.